Belföld

Beismerte tettét az olaszliszkai per egyik vádlottja

Megkezdődött az olaszliszkai emberölés büntetőpere a Borsod megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlott beismerte bűnösségét, és megbánta tettét, a másodrendű elsírta magát a tárgyaláson.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod megyei településen 2006. október 15-én. A tragédia előzménye, hogy a tanár gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A vádirat szerint a tanár azonnal megállt, de az autóból kiszállni már nem tudott, mert a felbőszült rokonok rátámadtak, majd kirángatták a kocsiból és ütlegelni, rugdalni kezdték. Az elsodort gyermek anyja távolabbról azt kiabálta: “Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”

Volt, aki nekifutásból rúgta fejbe a földön fekvő férfit, és az összegyűlt emberek között csak egy volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást. A vádirat szerint a tiszavasvári tanár autóban ülő gyermekeit a támadás során a kislány egyik rokona – az elsőrendű vádlott – megerőszakolással, megöléssel is megfenyegette.

A sértett halálát a fejet ért mintegy 40 ütés, rúgás okozta. A feji és nyaktájéki sérülések elhelyezkedése, száma és jellege az élet kioltásával járó átlagos fájdalomérzetet és lelki gyötrelmet jelentősen meghaladta. A támadók a gépkocsiban több százezer forintos kárt okoztak.

Az olaszliszkai emberölés miatt az ügyészség nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit vádol különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, részben társtettesként, részben felbújtóként.

Az elsőrendű vádlott a bíróság előtt  (fotó: MTI)

Az elsőrendű vádlott a bíróság előtt (fotó: MTI)

A vádirat ismertetése után az elsőrendű vádlott, aki az elsodort kislány bátyja, a bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy bűnösnek érzi magát. Bár, elmondása szerint nem emlékszik pontosan a részletekre, a történteket megbánta. Tagadta azonban azt, hogy megfenyegette volna a tanár gyermekeit.

A másodrendű vádlott, az elsodort kislány édesapja, azt mondta, ő nem volt jelen a bántalmazáskor. A másodrendű vádlott védője egyébként a tárgyalás elnapolását indítványozta azzal, hogy a büntetőeljárás során az ügyben korábban eljáró két nyomozási bíró és ügyész ellen is eljárás indult.

Czibrik Attila tanácsvezető bíró a másodrendű vádlott kérését elutasította, azzal, hogy a polgári per jogerősen befejeződött, a büntetőeljárás pedig megszűnt, hiszen a köztársasági elnök és a Legfelsőbb Bíróság elnöke megtagadta a két bíró mentelmi jogának felfüggesztését.

A másodrendű vádlott elsírta magát kihallgatása közben. A harmadrendű vádlott, aki szintén egy rokon, azt mondta, részben bűnösnek érzi magát, de a bántalmazásban nem vett részt.

A vádlottak kihallgatása a hétfő délutáni órákban is tart, az olaszliszkai emberölés következő tárgyalása pedig várhatóan szerdán lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik