Belföld

Eü-törvény: indul a második felvonás

Az egészségbiztosítási törvényről tárgyal keddi informális ülésén a szocialista frakció, „teljes körűen áttekintik” a jogszabály Sólyom László által kifogásolt részeit – mondta Varju László frakcióvezető-helyettes.

A politikus azt mondta, nagy érdeklődésre, sok képviselő részvételére számítanak az informális frakcióülésen. A képviselőcsoport február 4-én dönt a törvényhez benyújtott módosító javaslatokról. Az MTI frakcióvezetéshez közeli forrásból származó információi szerint a keddi tanácskozáson szóba kerülhet az egészségügyi reformot felügyelő kormánybiztos kérdése is.

Tóth Károly MSZP-s képviselő részt vesz a frakcióülésen, és ismét benyújtotta a vizitdíj eltörlésére vonatkozó indítványát. Egy másik indítványával azt is javasolja, hogy az egészségbiztosítási pénztárak igazgatóságába a három személy közül kettőt ne a kormány, hanem az érdekegyeztető tanácson keresztül a munkaadói és munkavállalói szervezetek delegáljanak.

A szocialista képviselő javaslata értelmében a felügyelő bizottságokban a három kormánydelegált helyett szintén csak egy maradna, a másik kettő közül az egyiket a szakmai, a másikat pedig a nyugdíjas szervezetek jelölnék. A képviselőcsoport tagjai közül korábban Karsai József nyilatkozott úgy, hogy támogatni fogja Tóth Károly módosító indítványát.

Az egészségbiztosítási törvény decemberi zárószavazásáról igazolatlanul hiányzó Farkas Imre a frakció múlt heti informális ülése közben az MTI-nek azt mondta: nem döntött még arról, részt vesz-e az Országgyűlés által elfogadott, de ki nem hirdetett jogszabály februári ismételt zárószavazásán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik