Belföld

Titokzatos gyanúsítottak Zuschlag-ügyben

További három embert gyanúsít a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag János és társai ellen folyó bűnügyben, így már 14-re emelkedett a gyanúsítottak száma - közölte Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes.

Az újabb gyanúsítottak kilétét és azt, hogy mivel gyanúsítja az ügyészség őket, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra – mondta Szabó Ferenc. A megyei főügyészhelyettes megerősítette: az újabb gyanúsítások miatt nem húzódik el a nyomozás, mely a végéhez közeledik, és az előzetes tervek szerint február közepéig befejeződik.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba Zuschlag Jánost.

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét – társaival együtt – a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalanul felhasználása miatt.

A Szegedi Városi Bíróság október 19-én, az ügyészségi indítvánnyal egyező végzésével Zuschlag János gyanúsított előzetes letartóztatását 2008. január 21-ig meghosszabbította. Az ügy két további gyanúsítottja, Lados István – Zuschlag János személyi titkára – és Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz “rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik