Belföld

A Vasutasok Szakszervezete visszavonta sztrájkfelhívását

Három vasutas szakszervezet megállapodást írt alá a gazdasági tárcával a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről, s a Vasutasok Szakszervezete egyben visszavonta a december 17-ei sztrájkfelhívását. A VDSZSZ viszont kitart, Gaskó István szerint a többiek elhibázták, hogy aláírták a megállapodást.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ) megállapodott a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal. Az egyezetetésen szintén résztvevő Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a jelen lévő szakszervezetek közül egyedüliként nem írta alá a megállapodást, továbbra is sztrájkra készülnek december 17-én.

A megállapodás szerint a minisztérium a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes 2007/2008. menetrendi évre, 12 vonal esetében pedig 2008. május végéig rendeli meg a vasúti közszolgáltatást.

“Elhibázták”

A VSZ elhibázta, hogy aláírta a megállapodást –nyilatkozta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a FigyelőNetnek. Meglátása szerint a most kialkudott egyezség csak elodázza a problémát, ami pár hónapon belül újra elő fog kerülni. A VDSZSZ álláspontja szerint csak az jelentene igazi garanciát a vasutasok számára, ha a kormány mind a 38 érintett vonalon fenntartotta volna a vasúti közlekedést 1 éven keresztül, és csak akkor terelte volna el a forgalmat, vagy csak akkor váltott volna szolgáltatót, ha egyezséget tud kötni az érintett felekkel.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a FigyelőNet kérdésére érdekesnek ítélte, hogy három szakszervezet volt jelen a mai tárgyaláson, amikor tudomása szerint csak két – a VSZ és a VDSZSZ – volt érintett. Gaskó egyébként személyesen nem vett részt a mai megbeszélésen, de a másik két szakszervezetet ellensúlynak nevezte, akik a tárgyalás befolyásolására vittek oda.

Kitartanak

A szakszervezeti elnök elmondása szerint a VDSZSZ és a VSZ eddig közös állásponton volt, és közösen dolgozták ki azt a javaslatot, amely valódi garanciát jelentett volna a vasutasok számára.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke úgy fogalmazott: a kormányt sejtik a háttérben. A politikának sikerült elérnie, hogy egy erős szakszervezeti közösséget kivonjon a sztrájkból – fogalmazott.

A szakszervezeti vezető a FigyelőNetnek megerősítette, hogy a VDSZSZ december 17-én sztrájkolni fog. S ha a VDSZSZ sztrájkol, a vasút állni fog – tette hozzá.

A megállapodók is tovább egyeztetnek

A működési reformról, illetve az esetleges szolgáltató-váltásról tovább egyeztetnek, és áttekintik az idén márciusban 14+5 vasútvonalon felfüggesztett vasúti személyszállítás gazdasági és társadalmi hatásait.

A kormány az esetleges szolgáltató-váltás és a térségi vasutak kialakítását célzó tárgyalások, pályázati eljárások során kiemelten kezeli az érintett munkavállalók továbbfoglalkoztatását.

A további tárgyalásokra a résztvevők Vasúti Egyeztető Bizottságot hoznak létre, amely első ülését januárban tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik