Belföld

Fidesz-program: adócsökkentés és kettős állampolgárság

Szombaton hivatalosan is bemutatták a Fidesz programját. Navracsics Tibor szerint csak pártja képes arra, hogy programot adjon az országnak. A dokumentum szerint kormányra kerülése esetén a Fidesz újragondolná az egészségügyi reformot, eltörölnék a tandíjat, lendületbe hoznák a gazdaságot és hangsúlyt fektetnének a környezetvédelemre és a nyugdíjasokra.

A Fidesz szombaton bemutatott, 96 oldalas, környezetbarát papírra nyomott programja pontról pontra veszi az egyes kormányzati területeket. Az Erős Magyarország című program tizenkét fejezetben foglalkozik a jövő visszahódításával, a gazdasági növekedéssel és szociális biztonsággal, a szolidaritással, az egészségüggyel, a felemelkedéssel, a demokráciával, az Orbán Viktor által gyakran hangoztatott új többséggel, a gazdasággal, a környezetvédelemmel, a takarékos állammal, a törvényes renddel, és végül a következetes külkapcsolatokkal.

Csökkentenék az adókat

A gazdasággal foglalkozó fejezetben a párt programja kifejti, egyszerre növekedés- és egyensúlyorientált gazdaságpolitikát szeretnének folytatni. Ennek érdekében csökkentenék a munkáltatók adó- és járulékterheit, megerősítenék a kis- és középvállalkozásokat, és újraindítanák a Széchenyi-tervet, új munkahelyek teremtését tűzve ki célul.



Fidesz-program: adócsökkentés és kettős állampolgárság 1

Orbán Viktor – az Erõs Magyarország programmal irányt mutat (Fotó: MTI)




A program szerint az államháztartás egyensúlyát a „célzottan végrehajtott adócsökkentés” nem veszélyeztetné, sőt úgy gondolják, „az adóalap szélesítésével még növelhetőek is az állam bevételei”, amit többek között a korrupció visszaszorítását, a bürokrácia leépítését, és adócsökkentést is tartalmazó kifehérítési program is szolgálna.

A körbetartozások visszaszorítása érdekében minősített alvállalkozói láncokat szervezne a párt. A közüzemi szolgáltatásokban csökkentené a piac szerepét a Fidesz, az állami részvételt erősítve. A program szól az euró bevezetéséről is, ennek időpontját 2014-re teszik.

Autópályákkal mérsékelnék a munkanélküliséget

A munkaerőpiacról részletesen olvashatunk a párt által kidolgozott programban. Így a 45 év fölötti nők és az 50 évet betöltött férfiak elhelyezkedését járulékkedvezményekkel segítenék, új munkahelyek teremtésére pedig uniós pénzeket is bevonnának.

Megszüntetnék ugyanakkor a foglalkoztatás területi különbségeit állami beavatkozásokkal is csökkentenék: például az elmaradottabb régiók felé építenének autópályákat.

—-Középpontban a nyugdíjasok és nagycsaládosok—-

A Fidesz vállalná, hogy kormányra kerülése esetén megteremtené a járulékbefizetéssel arányos nyugdíjat, amelyért egy járulék-folyószámlát hoznának létre. Lehetőség lenne arra is, hogy a jelenleg magán-nyugdíjpénztári tagok visszatérhessenek az állami nyugdíjrendszerbe.

A Fidesz az alkotmányban rögzítené a gyermekvállalás ösztönzését. A programban – csakúgy, mint eddig – kiemelkedően foglalkoztak az anyákkal és a nagycsaládosokkal. A szolidaritásról szóló fejezetben ezen felül ingyenes internetet ígérnek a siketeknek és nagyothallóknak, és felgyorsítanák az akadálymentesítést is.

Megemelnék az orvosok fizetését

A Fidesz programja részletesen foglalkozik az egészségüggyel. A párt kormányra kerülése esetén tenne az átgondolatlan kórházbezárások ellen. A dokumentum kiemeli: visszavonnák a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, a kiegészítő biztosítások újabb formáit azonban alapvetően nem ellenzi. A Fidesz programjában átvette a szakma által kidolgozott „egészségügyi ellenreform” alapgondolatát: egészségügy legfontosabb feladata nem a betegellátást, hanem az egészségmegőrzés.



Fidesz-program: adócsökkentés és kettős állampolgárság 2

Corien Wortmann-Kool, az Európai Néppárt alelnöke és Orbán Viktor – koccintottak a sikerre? (Fotó: MTI)



A Fidesz béremeléssel szüntetné meg a hálapénzt, plusz forrásokat pedig a gyógyturizmusból vonna be az ágazatba. A dokumentum kiemelten foglalkozik a mentők helyzetével: szeretnék elérni, hogy a rohamkocsi 15 percen belül bárhova odaérjen.

Eltörölnék a tandíjat

A Fidesz oktatáspolitikai programja síkra száll a kistelepülési iskolákért, ezért a falvakban bővítenék az óvodai és iskolai helyeket. A párt deklarálta a felsőoktatási tandíj eltörlését. Fejlesztenék az intézmények infrastruktúráját, bevezetnék a kötelező etika- és demokráciaoktatást és több tornatermet építenének.

A romák felemelkedését a már megkezdett iskolai integrációs programok folytatásával képzelik el, többet áldoznának a tanórán kívüli iskolai programokra és felvételi előkészítőt indítanának a középiskolába készülő hátrányos helyzetűeknek. Ezeken felül megemelnék a cigányok egyetemi ösztöndíj-keretét is.

—-Szigorítanák a Btk.-t—-

A Fidesz civil ellenőrzés alá vonná a rendőrséget. A párt szerint jelenleg nincs jogegyenlőség, kapcsolatokkal meg lehet úszni büntetéseket. Ezen úgy segítenének, hogy gyakrabban alkalmaznák büntetési tételként a vagyonelkobzást.

A Fidesz a jelenleginél szigorúbb Büntető Törvénykönyvet szeretne kidolgozni: megtartanák a tényleges életfogytiglani büntetést, és növelnék a visszaesők, illetve a gyermekek és idősek ellen elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit, csakúgy, mint a vandalizmus, a korrupció és a kábítószer-kereskedelem retorzióját.

A program szerint a rendőrségen belül új csoportot állítanának fel a körözött személyek felkutatására, valamint törvénybe iktatnák, hogy a bírósági tárgyalásokról hang- és képfelvételek készüljenek. Mindemellett megemelnék a bírák fizetését.

Erősebb katonaság és nemzetbiztonság

A Fidesz egyesítené a rendőrséget, a határőrséget, a tűzoltóságot és a katasztrófavédelmet. Többek között ezzel is tennének a rendőri bürokrácia csökkentéséért, az utcán pedig fokoznák a rendőri jelenlétet, akik barátságosak és megbízhatóak lennének.

A Fidesz programjában kiemelt szerepet kapott a hadsereg is, amelyre többet áldozna a párt. Kormányra kerülés esetén bevezetnék az önkéntes tartalékos haderőt: így bárki részt vehetne a kiképzésen. A titkosszolgálatokat teljesen átszerveznék és kirúgnák az NBH jelenlegi vezetőit.

Több pénz az egyházaknak

A program kiáll állam és egyház szétválasztása mellett, ám többet adna a történelmi egyházaknak szociális és oktatási feladataik ellátására. Ugyanakkor szigorítanák az egyházalapításról szóló törvényt.

Zöld program

A párt környezetvédelmi programpontja szerint kiirtanák a parlagfüvet és hatékonyabban szerveznék meg a szelektív hulladékgyűjtést. Ezen kívül a programban szerepel a megújuló energiák használatának növelése is.

Megadnák a kettős állampolgárságot

A Fidesz programjának külügyi része kiemelten foglakkozik az oroszokkal: a visegrádi országokkal közösen lépnének fel, különmegállapodások nélkül. Folytatnák a nyugatorientációt és kiállnának Horvátország EU-tagságáért.

A határon túli magyarokkal kapcsolatban a helyben boldogulást hangsúlyozza a párt. Ennek érdekében támogatja a párt az autonómia-törekvéseket és a kettős állampolgárság bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik