Belföld

forbes

William Davidson
Becsült vagyona: 4.5 milliárd dollár
Profil: üveggyártás
Lakóhely: Bloomfield Hills, Michigan
Kor: 85 éves
Sportág: kosár, jégkorong
Csapatok: Detroit Pistons, Detroit Shock, Tampa Bay Lightning

A Forbes-lista negyedik helyén az ügyvédi végzettséggel rendelkező, de a vagyonát üveggyártással szerző William Davidson áll. Az üzletember az elmúlt 30 évben két kosárlabda- és egy hokicsapatot vásárolt meg, ez utóbbit azonban a hírek szerint hamarosan eladja. Elsőként az NBA-ben vitézkedő Detroit Pistonst szerezte meg még 1974-ben Davidson 8 millió dollárért – a csapat jelenleg közel 430 milliót ér, annak ellenére, hogy már 20 éve ugyanabban a stadionban játszik.

A WNBA-ben szereplő Detroit Shock az elmúlt négy idényben kétszer lett bajnok. A város profi férfi csapata, a Pistons is szép sikereket ért el az utóbbi években: 2004-ben és 2005-ben is nagydöntőt játszottak, igaz ebből csak egyet nyertek meg.

Az észak-amerikai profi jégkorongligában érdekelt Tampa Bay Lightning tulajdonjogát 1999-ben szerezte meg 115 millió dollárért Davidson. Rövidesen megválik azonban a csapattól, már csak a liga engedélyére vár, hogy 206 millióért eladhassa az Absolute Hockey Enterprises-nak.

Charles Dolan és családja
Becsült vagyon: 3.2 milliárd dollár
Profil: kábelszolgáltató
Lakóhely: New York
Kor: 81 éves
Sportág: kosár, jégkorong
Csapatok: New York Knicks és New York Rangers

Az üzletember és családja New York-ban kisebb birodalmat épített fel: a legendás Madison Square Garden mellett övék a város NHL, illetve NBA csapata is. A Knicks és a Rangers megvásárlásához szükséges tőkét a családfő a Cablevision nevű cégén keresztül szerezte. A kábelszolgáltatót 1986-ban a tőzsdére vitte Dolan, jelenleg viszont már azért harcol, hogy ismét visszakerüljön a család tulajdonába.

A Rangers az elmúlt években lassan elindult felfelé a lejtőn, de az NBA-ben tíz éve még nagydöntőt játszó Knicks hiába fizet 118 millió dollárt (ligarekord) évente a játékosainak, a sikerek elmaradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik