Belföld

A faktorálás a sikeres üzletmenet titka

Késedelmes fizetés, lánctartozások, tőkehiány. Ezek ma Magyarországon a kkv-szektor tipikus problémái. Hogyan szabadulhatnak meg a kis- és középvállalatok mindennapi likviditási gondjaiktól? Takács Zoltán Árpádot, a Budapest Bank (GE Money Bank) vállalati üzletágának hiteltermék vezetőjét kérdeztük.

Milyen tipikus pénzügyi problémákkal kell a magyar kis- és középvállalatoknak szembenézniük?

A romló hazai gazdasági helyzet, a megszorítások, a változó szabályozási környezet nem könnyítik meg a kis- és középvállalatok helyzetét. A mérséklődő kereslet miatt pedig a szektor forgalma és nyeresége is csökken. Emellett sokszor okoznak likviditási problémát a lánctartozások és a hosszú fizetési határidők. Ebben a helyzetben igencsak nehéz a vállalatoknak – főleg a legkisebbeknek – talpon maradniuk, fejlődniük. A faktorálás sokuk számára segítséget jelenthet a biztonságos üzletmenet és a vállalat növekedése szempontjából. Ha tehát egy vállalat a faktorálás mellett dönt, gyorsan és egyszerűen küszöbölheti ki a likviditási nehézségeket, és a romló gazdasági környezetben is gyorsan juthat finanszírozáshoz anélkül, hogy cége adóssága növekedne.

Hogyan működik a faktoring?

A faktoring nagyon egyszerű és gyors pénzügyi megoldás, amely a banki finanszírozásban ma már megszokottnak tekinthető. A faktor a nem lejárt követeléseket vásárolja meg, tehát a bank kifizeti a szerződésszerűen teljesített szállításról, vagy szolgáltatásról szóló számla 70-80 százalékát a vállalkozónak. A faktorálás Nyugat-Európában igen elterjedt finanszírozási forma és tapasztalataink szerint itthon is egyre többen veszik igénybe, hiszen testre szabott, rugalmas szolgáltatás, amely alkalmazkodik a vállalat igényeihez, így a cég nem kerülhet túlfinanszírozott helyzetbe. Magyarországon a legelterjedtebb az úgynevezett visszkeresetes faktoring, amely azt jelenti, hogy a vevő nemfizetésekor a faktor követelheti a szállítótól a megelőlegezett összeget, vagyis nem vállalja át véglegesen az adós kockázatát. Emiatt a szállító is érdekelt abban, hogy meggyőződjön a vevő fizetőképességéről. Ma már van mód biztosított faktorálásra is, ekkor a vevő fizetési kockázatát a bank vállalja át a szállítótól. A faktorálásnak ez a formája a nyugat-európai országokban elterjedtebb, és nálunk is egyre gyakoribb.

A vállalatok ma már rengeteg hitelkonstrukció közül válogathatnak. Kinek érdemes inkább a faktoringot választania?

Fontos tudni, hogy a faktoring nem hitelkonstrukció, hiszen a vállalkozónak gyakorlatilag a saját pénzét előlegezzük meg. A faktoring ki is válthatja a hitelt olyan esetekben, ha vállalkozó likviditási problémái szezonálisak és a cégnek egyébként nem lenne szüksége hitelre. Az alacsony hitelképességű, de jó minőségű, fizetőképes vevőkörrel rendelkező vállalatok számára pedig kifejezetten előnyös, hiszen a faktorálással zökkenőmentesen folytathatják működésüket. A faktoráláshoz nem szükséges dologi biztosíték sem, mivel azt maga a teljesített szerződés adja, emellett a bank átveszi vállalkozótól a követelésmenedzsmenttel kapcsolatos adminisztrációt is. De a szállítónak is kedvező lehet a faktorálás, mert a faktoringot a mérlegen kívüli kötelezettségként kell nyilvántartani, így ezzel nem romlik az adott cég hitelképessége ez pedig jól jöhet egy esetleges hitelfelvételnél. Nem utolsó sorban említeném, hogy faktorálással az uniós pályázatokon elnyert támogatások is megelőlegezhetők.

Kinek érdemes igénybe vennie a szolgáltatást? Milyen tipikus helyzetekben ajánlott a faktoring?

A szezonális tevékenységet, a projektmunkát, a pótrendelést teljesítő vagy az exportra dolgozó vállalkozók számára kifejezetten ajánlott ez a szolgáltatás. A faktorálás a korábban említett pályázati, támogatási pénzek előfinanszírozására is alkalmas. A faktoringot igénybe vehetik kevésbé hitelképes, illetve biztosítékkal nem rendelkező cégek is. Faktorálhatnak olyan fiatal vállalatok is, amelyeknek megfelelő szállítási szerződésük, megrendelésük van jó minőségű vevőkkel szemben.

Milyen ágazatok veszik leginkább igénybe a faktorálást?

Ügyfeleink elsősorban a kereskedelem és szolgáltatás területéről kerülnek ki, ebben a szegmensben viszonylag stabilak a vevőkapcsolatok. Az építőipari ügyfelek száma azonban csökken azok magas kockázata miatt. Az agrárágazat, a vidékfejlesztés is jelentős partnereink. Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány bevonásával, valamint a Hitelgarancia Zrt. garanciájával kockázatok megoszthatók, így más szektorok és a kevésbé hitelképes adósok is finanszírozhatók. A Budapest Bank ügyfélkörében ma már egyre több nagyvállalat is faktorál, beleértve a multinacionális cégeket is, hiszen ezek a cégek is igyekeznek csökkenteni kintlévőségeiket, veszteségeiket. Az uniós pályázatokon elnyert támogatások is megelőlegezhetők a faktoring segítségével.

Miben segíthet a bank a faktoráló vállalkozónak?

A Budapest Banknál személyes pénzügyi tanácsadók segítik a vállalkozókat, akik ismerik a szektor jellegzetességeit, a gyakran felmerülő problémákat, a vállalat előéletét. Együtt gondolkodnak az ügyféllel és igyekeznek megtalálni a hosszú távon is működőképes finanszírozási formát. A faktoring csak egy eleme a kkv-k számára kifejlesztett pénzügyi szolgáltatásaink körének, amelyek közül a vállalkozó többféle megoldást is igénybe vehet.

További információ a Budapest Bank (GE Money Bank) honlapján: http://www.budapestbank.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik