Belföld

Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés

Nemzetközi cégek esetében különösen fontos, hogy a működésük közvetlen környezetében élők biztonságát szem előtt tartsák. Az Atel Csepeli Vállalatcsoport az uniós normákkal összhangban törekszik a lehető legtudatosabb környezeti biztonság megteremtésére, hiszen már a Csepel II Erőmű tervezési és kivitelezési fázisában is a környezetvédelemre fektette a legnagyobb hangsúlyt.












Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés 1


Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés 2
Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés 3

A hagyományos erőművek közül a kombinált ciklusú gázturbinás erőművek számítanak a legkorszerűbb és leghatékonyabb energiatermelő üzemeknek. Az Atel Csepeli Vállalatcsoport által üzemeltetett Csepel II. Erőmű is ilyen, amely üzemelésének kezdete óta folyamatosan bizonyítja, hogy elkötelezett környezetvédelmet folytat.

A levegőtisztaság védelme érdekében az erőmű olyan technológiát alkalmaz, amellyel képes az általa kibocsátott légszennyező anyagok értékeit kontrollálni és határérték alatt tartani. A gázturbinák tűztereiben közvetlen gőzbefecskendezés történik, így a káros nitrogén-oxidok mennyisége 70%-kal csökken. A technológia és a tüzelőanyagok helyes megválasztásának köszönhetően, a szén-monoxid- és kén-dioxid-kibocsátás igen alacsony, és nagyságrendekkel az uniós normákat is kielégítő hatósági határértékeken belül marad. A légszennyezőanyag-kibocsátás hatósági határértékeinek túllépése az üzemelés megkezdése óta nem fordult elő.
A levegőben lévő szennyezőanyagok mennyiségéről a csepeli lakosok is meggyőződhetnek a Csepel főterén kihelyezett kijelzőtábla segítségével, amely a vállalatcsoport finanszírozásával épült.













Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés 1


Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés 2
Atel Csepeli Vállalatcsoport:Ellátásbiztonság és környezettudatos energiatermelés 3

Az erőműben a gőzturbináról lejövő gőzt a Duna vizével hűtik. Naponta körülbelül 600 ezer m3 szűrt Duna-vizet használnak hűtésre. A vízszennyezés minimalizálását úgy érik el, hogy a mechanikai tisztítás, szűrés mellett az összes technológiai vizet kezelik, semlegesítik, és figyelemmel kísérik a hőmérséklet emelkedését is. A kivett és visszavezetett víz hőmérsékletét és pH-ját folyamatos méréssel ellenőrzik.

Az erőmű 2003-ban a Környezetgazdálkodási Intézetet (KGI) kérte fel az általa kibocsátott környezeti zajszintmérés és zajtérkép elkészítésére. A meghatározott kibocsátási érték 10 m-re a kerítéstől, 2 m magasságban 67 dBA javasolt. A zajkibocsátás ellenőrzésére zajmérő készüléket is vásároltak. Az erőmű által okozott zaj hatását negyedéves gyakorisággal ellenőrzik. A mérések alapján az erőmű zajszintje még egy alkalommal sem haladta meg a javasolt szintet.

2004-ben készült el az erőmű önálló, minden igényt kielégítő hulladéktárolója, amely egyaránt alkalmas a települési és veszélyes hulladékok, veszélyes anyagok és szelektíven gyűjtött nem veszélyes hulladékok gyűjtésére.

A vállalatcsoport a jövőben is kiemelt fontosságúnak tartja a környezet védelmét és szűkebb környezete, a csepeli lakosok életének támogatását. A vállalatcsoport működésének kezdete óta minden évben elkészíti és az érintetteknek elküldi Környezeti Jelentését, amelyben részletesen ismerteti mindazon tevékenységét, amellyel megvalósítja a prioritásként kezelt környezetvédelmi projekteket és az erőforrásokkal való hatékonyabb bánásmódot.

A környezetvédelem érdekében tett erőfeszítéseket elismerendő, 2006. november 24-én az Atel Csepeli Vállalatcsoport a HBLF elismerő oklevelében részesült a szervezet „Üzleti élet a környezetért” pályázatának díjátadó ünnepségén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik