Belföld

Túl szigorú a bábatörvény?

Túl szigorúnak találják az otthonszülés szabályozásának készülő tervezetét a bábák és a kismamák. Az egészségügyi tárca több civilszervezet véleményét is kikérte az ügyben, a Geréb Ágnes nevéhez kapcsolódó Napvilág Születésház tagjaiét nem.

Egyes vélemények szerint túl szigorú az otthonszülés szabályozási terve, azonban van aki szerint egyenesen ellehetetleníti a kórházon kívüli szüléseket a szülész-nőgyógyász szakmai kollégium által elkészített tervezet.

„A jelenlegi közhangulatban kényszerítve érzem magam, hogy kórházban szüljek, pedig nagyon szeretném otthon világra hozni a gyermekemet” – mondta a Figyelőnetnek egy kismama, aki január végére várja gyermekét. Klim Dorka azért szülne inkább saját lakásában, mert háborítatlanul, a megszokott környezetében és a saját ritmusában szeretne életet adni a gyermekének.

Kontroll

Mint mondja, ő nem kórházellenes, de furcsállja a szülések jelenlegi rendszerét, amely túlságosan is „kontrollálja” a szülő nőket. Szerinte szabályozni kellene a kérdést, de ehhez sokkal több párbeszédre lenne szükség az orvosok és a bábák között.

Túl szigorú a bábatörvény? 1

Alternatív szülõszoba a Szent Imre kórházban (Fotó: MTI)
„Nem lehet háborítatlanul szülni, háborítatlan bábák nélkül. Márpedig most mindenki ideges” – tette hozzá az első babás kismama, aki kérdésünkre elmondta: a kórházi szülésnél hiányzó komfortérzet is része a biztonságérzetének.

Enyhítenének a bábák

Bottyán Emese, az Országos Bábaszövetség elnökségi tagja a FigyelőNet megkeresésére elmondta, már megkapták a készülő szabályozást az egészségügyi tárcától és azt túl szigorúnak találják.

„Szerintünk az otthonszülés esetére előírt szülészorvos, szülésznő, neonatológus trió túl sok, elég lenne két szaksegítség, ahogy azt is feleslegesnek tartjuk, hogy az ÁNTSZ az otthonszülés előtt átvizsgálja a szülők otthonát” – sorolta a kifogásaikat Bottyán Emese.

A bábaszövetségben azt is nehezményezik, miért kell a kismamák költségére ultrahangvizsgálatot csinálni a terhesség 38. hetében és szerintük az RH negatív vércsoportú nőket sem kellene kizárni az otthonszülésre esélyesek köréből. „A tervezet nagy része ugyanakkor helyénvaló, a nemzetközi tapasztalatokra épül” – tette hozzá Bottyán Emese.

Szabályozni vagy ellehetetleníteni

Márki Anita, az Otthon szültem című könyv szerzője szerint a tervezet alapján nehéz eldönteni, hogy szabályozni vagy ellehetetleníteni akarják az otthonszülést. Az öt és fél évvel ezelőtt, komplikációmentesen otthon szülő nő szerint aki három orvost akar a szülés helyszínére, annak fogalma sincs az otthonszülésről, aminek a nyugalom a lényege.

„A bábák az egészséges szülés kísérésére vannak kiképezve, míg az orvosok a baj elhárítására” – mondja Márki Anita, aki fontosnak tartaná, hogy együtt tudjon működni egymással orvos és bába. Azt azonban Márki Anita sem vonta kétségbe, hogy szabályozni kellene a kérdést, mint mondta, már így is létezik olyan gyakorlat Magyarországon, hogy csak olyan otthonszüléseket vállalnak a bábák, melyeknél a lakás húsz percen belül van a legközelebbi kórháztól.

Saját ötlet

Lapunk megkereste az ügyben Geréb Ágnest, a Napvilág Születésház vezetőjét, aki nem kívánt nyilatkozni. Annyit ugyanakkor megtudtunk, hogy ők már idén áprilisban kezdeményezték a minisztériumnál az otthonszülés szabályozását, és ehhez nyáron el is készítettek egy tervezetet, ami – értesüléseink szerint – nagyon kis részben egyezik a most készülő módosítással.

Úgy tudjuk, hogy a Napvilágot egyelőre nem kérte fel a minisztérium, hogy véleményezze a szülész-nőgyógyász szakmai kollégium által készített tervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik