Belföld

Turisztikai attrakció fejlesztése a régiókban – Indulhat a projektek kidolgozása

November 1-től nyújthatók be projektjavaslatok azokra a turisztikai vonzerőfejlesztést támogató pályázati konstrukciókra, amelyek október első napjaiban jelentek meg az NFT II regionális operatív programjai keretében.

Az egyes pályázati kiírásokhoz kapcsolódó támogatások régiónkét, azok adottságait figyelembe véve teszik lehetővé az integrált turisztikai település- és térségfejlesztést, illetve az egyes régiók arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők fejlesztését.

A kiírások keretében támogatható például
• Kastélyok, várak, egyházi létesítmények, illetve egyéb műemlék épületek turisztikai célú megújítása;
• Múzeumok, régészeti lelőhelyek látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztése;
• Termál- és gyógyfürdők fejlesztése;
• Kulturális, természeti és helytörténeti értékekhez kapcsolódó turisztikai célú témaparkok kialakítása;
• Nemzeti parkok és más természetvédelmi területek fejlesztése;
• Az aktív- gasztro- és borturizmushoz kapcsolódó fejlesztések.

Az országosan mintegy 56 milliárd Ft rendelkezésre álló keretösszegből – régiónként kisebb-nagyobb eltérésekkel – 10 millió Ft és 2 milliárd Ft közötti támogatásra pályázhatnak azok a beruházók, akiknek a fejlesztési elképzelése megfelel a pályázati feltételeknek. A támogatás mértéke szintén nagy szórást mutat a pályázó vállalkozási formájától, illetve a beruházás megvalósulásának helyszínétől függően: egyfelől jellemzően magasabb támogatás-intenzitás érhető el az elmaradott régiókban (Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) megvalósuló beruházásokhoz, másfelől míg a vállalkozások 40-45%-os, a non-profit szervezetek, önkormányzatok vagy egyéb költségvetési szervek akár 85%-os támogatást is igényelhetnek.

A benyújtandó pályázati dokumentáció alapját a pályázati formanyomtatványon kidolgozott projektjavaslat képezi, amelyhez számos mellékletet szükséges csatolni – kezdve a megvalósíthatósági tanulmánytól a komplett építési tervdokumentáción, környezeti hatástanulmányon, szakhatósági engedélyeken át a saját forrás rendelkezésre állását igazoló hivatalos dokumentumokig.

Turisztikai attrakció fejlesztése a régiókban – Indulhat a projektek kidolgozása 1


A beérkező pályázatokat előre megadott szempontrendszer alapján értékelik a régiónként felállított közreműködő szervezetek. Az értékelés során előnyt jelent például, ha a pályázó partnerségben valósít meg olyan komplex (tehát több tevékenységet magában foglaló) beruházást, amely hozzájárul valamely magyarországi turisztikai hely versenyképességének erősítéséhez, illetve a régióban a turizmus szezonalitásának csökkenését eredményezi. Többletpont jár továbbá a munkahelyteremtésért illetve azért is, ha a pályázó a kötelezően előírtnál nagyobb mértékű saját erővel rendelkezik.

A pályázati kiírásokkal kapcsolatos részletes információk elérhetők a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.gov.hu ), ahonnan a régiónkénti pályázati csomagok is letölthetők. A pályázatokat 2007. novembertől 2008. februárig lehet benyújtani. Tekintettel arra, hogy a projektek előkészítése (tervezés, engedélyeztetés, tanulmánykészítés, finanszírozás megszervezése) és a komplett pályázati dokumentáció összeállítása igen összetett feladat, célszerű mielőbb megkezdeni a projektek kidolgozását. Már most érdemes felvenni a kapcsolatot egy vezető pályázati tanácsadó céggel, amely rendelkezik a saját erő finanszírozásához szükséges megfelelő banki háttérrel, illetve turisztikai szakmai kapcsolatokkal.

További információk

/ '+'ipt>'); / ]]>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik