Belföld

174341

Menjek…

péntek, október 19.

… japán jazz-funk-hip-hop őrületre az A38 Hajóra

A fent beígért őrületről a Soil & “Pimp” Sessions gondoskosik, akik a hírhedten eredeti japán DJ-szcénából érkeznek. Energikus, sőt már-már erőszakos fuvósok, felpörgetett tempójú számok, és bombasztikus koncertek – nagyjából így lehet összefoglalni a hattagú zenekar „tevékenységét”. Mélyen merítenek többek között a funk és a hip-hop hagyományából, de zenéjük rendkívül telített hangzása összetéveszthetetlen. Két nagylemezük jelent meg eddig, 2005 elején a „Pimp Master”, tavaly tavasszal pedig a „Pimp of the Year”. Mindkettő számos díjat besöpört, és a rendkívül pozitív kritikai visszhang mellett üzletileg is hatalmas sikernek bizonyult. Hogy milyen egy punklendületű jazzkoncert, na nagyjából erre kap választ, aki mellátogat a Hajóra.

… Gwen Stefani koncertre a Sportarénába

A finomabb, trendibb zene kedvelőinek az amerikai alternatív, pop és dance egyik legnépszerűbb énekesnőjét ajánljuk, aki a Papp László Budapest Sportarénába teszi tiszteletét. A Los Angeles-i Gwen Stefanit a 21 éve alakult No Doubt együttes énekesnőjeként ismerte meg a világ. Három évvel ezelőtt a szólókarriert választotta, azóta saját zenekarral járja a világot. Gwen Stefani Koppenhága, Milánó és Bécs után érkezik Budapestre, ahonnan Prágába utazik, és ott fejezi be európai koncertkörútját, majd október végétől az Egyesült Államokban ad több koncertet.

bővebben>> kultura/0710/penteken_gwen_stefani_koncert_173994.php

… A legjobb otthon 2007 kiállításra a Syma csarnokba

Pénteken nyílik és egészen vasárnapig tart a Syma Rendezvényközpontban A legjobb otthon lakberendezési kiállítás és vásár. Az Otthon magazin nevével fémjelzett rendezvényen mintegy 4000 négyzetméteren, több mint 70 kiállító várja az érdeklődőket. Megismerhetjük a széleskörű hazai kínálatot, a bútorokat, textileket és lakáskiegészítőket, a legizgalmasabb újdonságokat – mint a házimozirendszert vagy a kényeztető masszázsfoteleket – ki is próbálhatjuk. Az Otthon magazin standján belsőépítészek és lakberendezők, kertészek és stylistok várják kérdéseinket. A legkisebbeket készségfejlesztő játékok, szakértő felügyelet várja a gyereksarokban, a pihenősarkokban pedig mindig akad egy kényelmes fotel, ahol a nagyobbak felfrissülhetnek.

szombat, október 20.

… sétálni a Kelenföldi Hőerőműben

Ha nem csupán az útikönyvek javaslatai szerint, a turisztikai látványosságok mentén sétálunk keresztül-kasul a városban, akkor nemcsak jó, de izgalmas is. A Kortárs Építészeti Központnak (no meg a Budapesti Őszi Fesztiválnak) köszönhetően most az építészet és a várostörténet iránt vonzódó érdeklődők a Kelenföldi Hőerőmű századfordulós épületegyüttesébe juthatnak be, benne a Borbíró Virgil tervezte trafóházzal, és a legendás kapcsolóterem opálüveg mennyezetével. A vezetett séta során a résztvevők megismerkedhetnek ezen építészeti kuriózum történetével és felépítésével, majd a túra végén a különleges helyszínre megálmodott produkciókat láthatnak.

… bárzongorista estre a Müpába

Bárzongorista lemeze senkinek nincs, és senki nem mondja kedvenc zenéjének a bárzenét. Mégis, mindenki szereti a jó bárzongoristákat, még akkor is, ha ez egy kihalóban lévő szakma. Ezt ismerte fel a Filmmúzeum, ami már ötödször rendezi meg a Bárzongorista versenyt és az azt követő gálaestet. E műfaj nagymesterei mutatkoznak be itt, számukra szokatlan – hangversenyszerű – körülmények között. Az elmúlt évek rendezvényeinek nézőtereit zsúfolásig megtöltötték a műfaj szerelmesei, a színpadon pedig múltidéző előadás keretében közismert és népszerű dallamokból összeállított műsorok hangzottak el.

vasárnap, október 21.

… avantgarde Beethoven-estre a Trafóba

Mi a közös Beethovenben, Kondor Ádámban és Csapó Gyulában? Semmi. Olyan műsort szeretne Varga Istvánnal (cselló) együtt eljátszani, saját elmondása szerint Csalog Gábor (zongora), amelyben a három szerző művét csak az kapcsolja össze, hogy jók, s hogy szeretik őket. A koncerten izgalmas kapcsolódási pontokat keresnek kortárs és klasszikus zenei gondolkodásmód között. Kondor Ádám Partita című darabjához Erdély Miklós azonos című filmjének bizonyos motívumai szolgáltak inspirációként. A darab – címében és tematikájában – olyan alkotók Partita című műveit is felidézi, mint Arvo Pärt, Carlos Chavez, Lennox Berkeley vagy Colin Matthews.

… a Pont Műhely Őszinte, de igaz darabjára, a Mu Színházba

Szilveszteri mulatságra készülődik néhány harmincéves, az ún. „young professional” képviselői. Fantasztikus élményekkel szeretnének gyarapodni az év utolsó napján: fantasztikus barátokra szert tenni, fantasztikus újévi fogadalmat tenni, és fantasztikusan berúgni – tán még k*** is akad –, hogy tovább éljék fantasztikus életüket. A béke és a szeretet analízise után az igazság témakörét boncolgatja a Pont Műhely trilógiájának második darabja.

hétfő, október 22.

…. Folk’n’Troll fesztiválra az A38 Hajóra

Minden korábbi alkalom hangulatát übereli majd – a tajgák, zene, sör és a mulatozás köré szerveződő életmódú és zenéjű – Korpiklaani október 22-i koncertje, hiszen ezen a napon egy egész fesztivált rittyentenek a vidám finn folkmetal zenekar fellépése köré. A Folk’n Troll fesztiválon magyar részről a Dalriada, a Moon and the Nightspirit, a Dyas és a Yava lép majd fel, és bemutatkozik a finn Kivimetsän Druidi is. A rendezvény rangját tovább emeli, hogy tv-felvételt is készítenek róla, a hangulatot pedig az afterparty is fokozza majd.

… Naplegendára a Müpába

A Nap a Föld, a földi élet éltető ereje. Élet és halál ura. A Nap és a Föld mozgása, ritmikája, ősi kultúrák hiedelmeinek, vallásainak alapja. Ezt a ritmust, körforgást jeleníti meg ez a csodás, ámulatba ejtő tánckoreográfia. Láthatjuk a napkeltével az élet születését, a Nap legmagasabb pontján, délben, az emberi élet erejét, a túlcsorduló energiát és az ősszel beköszönő elgyengülést, a földi élet befejezését. A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A komponista különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra. Együttműködésükből a régió zenei és tánc hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, amely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény-, és színpadtechnikai elemeket vonultat fel.

kedd, október 23.

… a Krétakör Jég című előadására a Tarfóba

A Krétakör Színház 2006 őszén mutatta be Mundruczó Kornél rendezését, melyet Vlagyimir Szorokin A jég című művéből vitt színpadra az alkotócsapat a Trafó színpadán. Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas jelensége. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát mint az orosz kultúra enfant terrible-jét tartják számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.
Ha pedig egy ilyen darabhoz Mundroczó Kornél nyúl, és a Krétakör adja elő: kihagyhatatlan.

… a Kerekes Band koncertjére az A38 Hajóra

Szeptemberben még az árvíz elmosta, de most kegyetlenül itt lesz a csángó-bugi feltalálója, a világhír küszöbén álló egri csapat, a Kerekes Bandi betyárról elnevezett Kerekes Band. A kilencvenes évek közepén alakult együttes – a tagok által ethno funknak nevezett – zenéjében ötvöződik a dzsessz szabadsága, a rock dinamikája, a funk és a drum’n’bass sodró ritmikája és a népzene egyszerű szépsége. Nem véletlen, hogy a zenekar tavaly májusban kiadott Pimasz című albumát a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a Songlines beválogatta a világ tíz legjobb újonnan megjelent lemeze közé, idén pedig az olvasók döntöttek úgy, hogy a Gotan Project, Ali Farka Toure, és Toumani Diabaté mellett a Kerekes Band új albuma a legjobb.

bővebben a zenekarról>>

… moziba

A hét filmjei: igényesség kérdése

Örül a szívünk – és a szemünk – hogy az októberi hosszú hétvége előtti mozi-premierek között két hazai filmre is jegyet válthat a nagyérdemű. A 23-i ünnepi megemlékezéshez kötődik Szomjas György forradalmi filmje, A Nap utcai fiúk, a vásári komédiák világába kalauzol Koltai Róbert Megy a gőzőse. A héten mutatták be még az új amerikai tinivígjátékot (Superbad – avagy miért ciki a szex?), egy francia háborús eposzt (Flandria), egy amerikai thrillert (A másik én), és egy észt akciórajzfilmet (Frank és Wendy).

bővebben>>

… kiállításra

Remake

A Kiscelli Múzeumban péntektől láthatók Nemes Csaba animációs filmjei, amelyek a múlt őszi zavargásokat idézik fel a modern képzőművészet eszközeivel. Tankelkötés, lovas rendőrök, a tévészékház ostroma rajzfilmen.

bővebben>>

maradjak…

… tévézni

péntek, október 19.
Duna tv, 22:20

Femme Fatale

Egy “paparazzo” (Antonio Banderas) lefényképezi, és ezzel életveszélybe sodorja Lauré-t (Rebecca Romijn-Stamos), akinek csábító vonzereje, halálos szépsége maga a kísértés: igazi “femme fatale”, a végzet asszonya. Hét évvel egy merész ékszerrablási ügy után, új személyazonosság mögé rejtőzve, visszatér Franciaországba, ekkor kattan a fényképező írisze… Ezernyi apró, látszólag nyomra vezető jel tűnik fel a filmben, elhitetve velünk, hogy értjük a dolgot, de amikor Serra nyomozó (Thierry Frémont) felfedi az igazságot, felsóhajtunk: “Úristen, hát ez egyáltalán nem az, amire számítottunk!” Ahogy a pók szövi láthatatlan hálóját áldozata köré, úgy hálózzák be Nicolas-t, és a néző, csakúgy mint Nicolas, ott találja magát a háló csapdájában vergődve. Mire végre rájövünk, hogy mit is művel Laure, akkor már késő. Mire észrevesszük, hogy jön a vonat, már el is gázolt.

szombat, október 20.
TV2, 22:20

A Sakál

Szombatra is egy jó kis krimit ajánlunk kikapcsolódásként, az 1997-ben készült A Sakál című Bruce Willis-Richard Gere filmet. A Sakál (Bruce Willis), a történelem legprofibb bérgyilkosa, egy orosz milliárdos megbízásából a legfelsőbb körökbe tartozó amerikai kormánytisztviselőt készül megölni. Declan Mulqueen (Richard Gere), a bebörtönzött földalatti ellenálló az egyetlen ember, aki meg tudja állítani. Így az FBI aligazgatója vállalja a legnagyobb kockázatot, szabadon enged egy terroristát, hogy megállítson egy másikat ebben az elképesztő, kirobbanó erejű, totálisan feszült akciófilmben.

vasárnap, október 21.
Duna tv, 19:30

Szindbád

Ezt a filmet, ahányszor műsorra tűzi valamelyik adó, mindig meg kell nézni. (Nem árt, ha megvan DVD-n is.) A magyar filmművészet egyik ékkövének számító alkotás nem veszt semmit az évek során értékeiből, Krúdy, Huszárik, Sára Sándor, Latinovits Zoltán közös Szindbádja pont ilyen hosszú hétvégékre való: nem sietünk sehova, másnap nem dolgozunk. Üljünk le nyugodtan a tévé elé, felejtsük el, hogy egy-két nap múlva tüntetés/zavargás/rendőri fellépés várható. Véssük agyunkba a képsorokat, a mondatokat, és akkor majd a főpolitikusaink főszónoklatai leperegnek rólunk, ahogy az normális lenne.

hétfő, október 22.
m1, 21:15

Régi idők focija

Kell egy csapat – ugye emlékszünk Sándor Pál legendás filmjének vissza-visszatérő mottójára? A húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film főszereplője Minarik Ede mosodás (Garas Dezső), akinek egyetlen szenvedélye a foci. Csak egyet szeretne elérni életében: hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Ezért képes feláldozni mindent. A mosodáját, a házasságát, mindent, amije csak van, illetve volt…

kedd, október 23.

1956-os filmek

A forradalom ünnepén mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi csatornáink vetítenek este ’56-os játékfilmeket. Ezúttal, úgy tűnik egyeztettek is, mert – ellentétben a korábbi évekkel –mindenütt mást.

Fél nyolckor a TV2 nyitja a sort, Goda Krisztina nagyköltségvetésű, (Andy Vajna producerkedésével készült) filmjével, a Szabadság, Szerelemmel. A filmben Magyarország ugyan csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

Fél kilenckor kezdődik a Duna tévén Erdőss Pál tavalyi, Budakeszi srácok című filmje, amelyben egy kisfiú szemszögéből élhetjük át az eseményeket. Főhőse Istvánka, aki érzékeny, példaképre, barátságra vágyó srác. Édesapja – még az ő születése előtt – meghalt a háborúban. Az iskolakezdés előtt, édesanyja magához veszi, és vidékről felviszi a fővárosba. Egy nap találkozik Márity Lacival, a 21 éves budakeszi nagyfiúval, aki ettől kezdve nemcsak focizni jár vele, de a legtitkosabb kérdéseire is választ ad. A barátja lesz. Istvánka eztán már könnyebben tűri a helyi gyerekek áskálódásait, a felnőttek sokszor érthetetlen viselkedését. Az 1956-os forradalom azonban közbeszól. Márity Laci a felkelők élére áll.

Szinte ezzel egyidőben, 20.40-kor kezdődik a Rózsdomb az m1-en. Mari Cantu filmjében szintén gyermekaspektusból láttatja az ötvenes éveket és 56-ot. A 10 éves Panka és Miksa idilli gyermekkorukat élik a szigorúan őrzött rózsadombi villában és annak nagy, elvadult kertjében. Apjuk vezető politikus a Rákosi kormányban. 1956 nyara van. A film szinte egyetlen helyszíne a villa és a kert. Az eseményeket a gyerekek szemszögéből látjuk. A szülők, az egyszerű sorból “kiemelt” vonalas, mélyen hívő Teréz és a nála nagyjából 20 évvel idősebb nagypolgári zsidó családból származó Pálfi Gábor, nagyon elfoglaltak – az “új világot” építik. A gyerekekkel leginkább Róza, a babonás és titkokban istenfélő háztartási alkalmazott törődik, de valójában maguk nevelik magukat. Szabadon nőnek, mint a gaz, az elvadult kert az ő világuk. Róza babonás rémtörténetei és a papa párnázott ajtaja mögött zajló titokzatos harc a szebb jövőért sajátos, groteszk világképet alakít ki a gyerekek képzeletében.

Az RTL Klub fél tizenegykor adja a Mansfeldet, amelyben öt fiatal, kamaszfiú 56 utáni kalandjait követhetjük végig. Fényes nappal elkötik egy magas rangú tiszt autóját. A rangidős Blaskira felnéznek a többiek: Egei, Bóna, Holecz, Mansfeld. Mindannyian nagyon fiatalok, szinte gyerekemberek és vakmerőek. A forradalmi lázadás és a hazafiság szellemétől megfertőzve, még két évvel a forradalom leverése után is a felkelés újraélesztéséről, folytatásáról ábrándoznak, ahogyan titkos rövidítésük szól: MUK, vagyis “Márciusban újra kezdjük!”. Ábrándjaik gyerekes csínyekkel, kamaszos balhékkal, és apró köztörvényes bűnökkel keverednek. Mansfeld Pétert azonban egy szöktetési terv is hajtja: sógorát akarja a börtönből kiszabadítani. Ezért elrabolnak egy őrségben álló törzsőrmestert, akit – miután kiderül, hogy két kisgyermek apja – szabadon engednek. A fiúkat azonban elfogják, s vizsgálati fogságba kerülnek. Mansfeld Péter a szembesítések, kihallgatások során mindent magára vállal, hogy a már kor szerint büntethető Blaskit és a többi fiút megmentse…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik