Belföld

Költségcsökkentés optimalizálással a termelő vállalatoknál

A termelés és logisztika költségei azonnal drasztikusan csökkenthetők az ERP-rendszerre épülő hatékony optimalizáló és modellező eszközökkel. Az egyik legkorszerűbb modellező és optimalizáló szoftver, az AIMMS, már hazánkban is elérhető.

Kevés dolog tud jobban feszíteni egy menedzsert, mint amikor a döntésekhez nincs elegendő és jól feldolgozott információja. A vezetőknek rendkívüli nyomás alatt kell milliókról, sőt milliárdokról, emberi sorsokról dönteniük, nem csoda, ha szükségük van a biztos támpontokra.

A biztos támpontokat a kiváló munkatársak mellett a kiváló eszközök nyújtják. A nyugaton már elterjedt modellező és optimalizáló szoftverek talán a legkorszerűbb és leghatékonyabb döntéselőkészítő eszközök.

Dr. Lelkes Zoltánnal az OptaSoft Kft. (az AIMMS hivatalos partnere) ügyvezetőjével beszélgettünk az optimalizálás hazai helyzetéről és jövőjéről annak kapcsán, hogy 2007. 11. 12-én megrendezésre kerül a Költségcsökkentés 2007, avagy Optimalizálás a gyakorlatban 2007 konferencia.


Költségcsökkentés optimalizálással a termelő vállalatoknál 1


Az elmúlt 2 évben önök Innovációs projektet valósítottak meg, melynek célja a hazai kkv-szektorban az optimalizálás elterjesztése. Mik a tapasztalatai?

A „Hazai középvállalkozásokra méretezett, gyorsan adaptálható, rugalmas szoftverprototípus kifejlesztése optimális ellátólánc meghatározására és termelés ütemezésre matematikai programozással” című, TST 05 0123 számú innovációs projekt azt tűzte ki célul, hogy Magyarországon is elterjeszti a nyugaton már jól bevált matematikai modellező szoftvereket (pl. AIMMS), és ezáltal a termelés-, illetve ellátólánc-optimalizálást.
A projekt a végéhez közeledik, így már le lehet vonni a legfontosabb következtetéseket. A két évvel ezelőtt végzett piackutatás azt mutatta, hogy a cégeknek csupán elenyésző része, kevesebb mint 10%-a hallott a matematikai modellező szoftverekről és szinte senki sem használta, annak ellenére, hogy a modellező szoftverek nyújtotta lehetőségeket a cégek
90%-a igényelte volna. Az idei felmérés ezzel szemben azt mutatta, hogy a matematikai modellezés ismertsége emelkedett és az optimalizálást tervbevevő cégek száma ugrásszerűen megnőtt. A projekt keretén belül 4 cégnél kezdődött el optimalizáló szoftver fejlesztése, ebből 2 cégnél a bevezetés már befejeződött. Ezen projektek tapasztalatai jó alapot nyújthatnak azoknak a cégeknek, amelyek még csak tervezik az optimalizálás bevezetését.

Tudna említeni néhány példát az optimalizálás alkalmazására?

A termelő vállalatoknál az optimalizálást elsőként két fő területen érdemes bevezetni. Az első a kapacitástervezés, amikor az ellátólánc optimalizálása történik, a második az ütemezés optimalizálása, amikor a havi, heti és napi terveket készítjük el úgy, hogy az a legköltséghatékonyabb legyen. A fenti alapelveket követő optimalizáló fejlesztéseket kiválóan megvalósíthatjuk AIMMS-ben, ami az egyik legismertebb modellező, optimalizáló eszköz. Az AIMMS szoftvert a világ legnagyobb cégei használják termelés- és logisztikai optimalizálásra. Hogy csak néhány példát említsek: SHELL, Heineken, DHL, BP, ESSO, Merck, , INEOS, Dow, E&J Gallo, Transpower, TNT, Arcel (Forrás: Paragon Decision Technology). Szerencsére az optimalizálásra akadnak hazai példák is, például a PET Hungária Kft. és az SAB Miller Menedzsment Kft. Igaz ezen cégek nem hazai tulajdonban vannak, de a fejlesztések hazánkban történtek.


Hogyan ismerheti fel egy vállalat, hogy optimalizálásra volna szüksége?

Ha a cég életében vannak olyan rendszeresen visszatérő problémák, amelyek a komplex és bonyolult döntések bizonytalanságából adódnak pl. határidő-lekésés, gyakori újraütemezés, erős készletingadozás stb. Ha a legnagyobb igyekezet ellenére is a versenytársak hatékonyabbak vagy a döntések jelentős kockázatok mellett születnek. Illetve ha a cég egyszerűen csak szeretné költségeit rövid távon és biztosan csökkenteni.

Mennyi időt vesz igénybe egy optimalizáló eszköz bevezetése?

Természetesen ez függ a problémától, de jellemzően 3-9 hónap a fejlesztési időszak. A projektek megvalósítási költsége sem drámai, egy-egy projekt akár néhány hónap alatt megtérülhet.

Honnan tudhatnak meg többet az érdeklődő menedzserek az optimalizálás előnyeiről?

A már említett innovációs projekt keretén belül kerül megrendezésre az Optimalizálás a gyakorlatban 2007 konferencia, ahol az érdeklődőknek lehetőségük nyílik olyan optimalizáló módszerek megismerésére, amivel a termelő cégek költségei azonnal csökkenthetők. A konferencián egyetemi oktatók mutatják be a legújabb módszereket, és olyan cégvezetők beszélnek tapasztalataikról, eredményeikről, akik az elmúlt években, az optimalizálásnak köszönhetően, sikeresen valósítottak meg költségcsökkentő projekteket.

A konferenciára a www.optasoft.hu/konferencia oldalon jelentkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik