Belföld

Regionális turizmusfejlesztés – Indulhat a projektek előkészítése

Az NFT II regionális operatív programjai keretében megjelent, turisztikai fejlesztéseket támogató pályázatokat szeptember 7. és 20. között lehet véleményezni. Az egyes pályázatok régiónként, a helyi adottságokat figyelembe véve kerültek kiírásra.

A pályázók kétféle célra igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást: különböző turisztikai attrakciók létrehozására, komplex turisztikai termékcsomagok kialakítására, illetve a turisztikai fogadóképesség fejlesztésére.

A korábbi tapasztalatok alapján a szálláshelyfejlesztést támogató pályázati konstrukciók számíthatnak a legnagyobb érdeklődésre a vállalkozások körében. A kiírások elsősorban a kereskedelmi szálláshelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését támogatják azokon a területeken, ahol erre a jelenleg igény mutatkozik.

Ezzel összhangban támogatható például:
• az új szálláshelyek építése (4*-os szálloda, I-II. osztályú panzió, üdülőház, 3 vagy 4*-os kemping, C kategóriás ifjúsági szálló)
• a meglévő szállodák
– minőségi fejlesztése (kategóriaváltás csillagszám-emelkedéssel)
– kapacitásának bővítése
– szolgáltatásainak bővítése (aktív kikapcsolódás, wellness- és gyógyászati szolgáltatások, konferenciaturizmus feltételeinek megteremtése)
• kiegészítő tevékenységként képzések, marketing tevékenység (tájékoztató anyagok készítése)

10-600 millió forint közötti támogatási összeget nyerhetnek el azok a beruházók, akiknek a fejlesztési elképzelése megfelel a pályázati feltételeknek. A támogatás mértéke új szálláshelyek esetén nem lépheti túl a projekt összes elszámolható költségének 30-35%-át, meglévő szálláshelyek fejlesztése esetén pedig annak 40-45%-át. Az igényelhető támogatások mértékében kisebb-nagyobb eltérés mutatkozik az egyes régióknál. A Közép-Magyarország Régióban valamivel alacsonyabb, 25% illetve 30%-os, azaz 50-300 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni.

A pályázati dokumentáció alapját a pályázati formanyomtatvány- ban kidolgozott projektjavaslat képezi, amelyhez számos mellékletet szükséges csatolni – kezdve a megvalósíthatósági tanulmánytól a komplett építési tervdokumentáción, környezeti hatástanulmányon, szakhatósági engedélyeken át a saját forrás rendelkezésre állásának igazolásáig.


Regionális turizmusfejlesztés – Indulhat a projektek előkészítése 1

A beérkező pályázatokat előre megadott szempontrendszer alapján értékelik a regionális közreműködő szervezetek. Az értékelés során előnyt jelent például, ha a pályázó partnerségben valósít meg olyan komplex (tehát több tevékenységet magában foglaló) beruházást, amely erősít valamely magyarországi turisztikai desztinációt, és a fejlesztendő szálláshely kategóriaváltását eredményezi. Többletpont jár továbbá a munkahelyteremtésért, illetve azért is, ha valaki vállalja a kötelezően előírtnál nagyobb mértékű önerő biztosítását.

A pályázati kiírásokkal kapcsolatos részletes információk elérhetők a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.gov.hu ), ahonnan a régiónkénti pályázati csomagok is letölthetők.

A pályázatokat tervek szerint 2007. december 1-jétől 2008. március 3-ig lehet benyújtani, azonban mivel összetett feladatról van szó (tervezés, engedélyeztetés, tanulmánykészítés, finanszírozás megszervezése), célszerű minél előbb megkezdeni a projektek előkészítését.

Már az előkészítési fázisban érdemes felvenni a kapcsolatot a vezető pályázati tanácsadó cégek valamelyikével, amely rendelkezik a saját erő finanszírozásához szükséges megfelelő banki háttérrel és szakmai kapcsolatokkal.
További információk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik