Belföld

Kincses Gyula lehet az új egészségügyi államtitkár

Az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet főigazgatóját választhatja meg csütörtökön a kisebbik kormányzói párt ügyvivői testülete miután az SZDSZ őt jelölte a posztra- értesült a Népszabadság.

Az orvos, egészségügyi menedzser, illetve gyermek-fül-orr-gége szakorvos végzettségű, önmagát a weblapján egyebek mellett egészségügyi politológusként definiáló Kincses Gyula húsz év praktizálás után kezdett egészségpolitikával foglalkozni – több mint tizenöt éve.

Az 1990-94-es parlamenti ciklusban az MDF (listás) képviselőjeként részt vett a háziorvosi rendszer kidolgozásában, aztán több kormányváltást is “túlélt”. Az Orbán-kabinet főtanácsadójából a Medgyessy-kormány egészségügyi tárcájának tanácsadója lett, a Gyurcsány-kormány alatt pedig az egészségügyi reform előkészítésén dolgozott, ő vezette a “hálapénzellenes miniszterelnöki szakértői munkabizottságot”. Emellett 2000-es megalakulása óta tagja az Orbán-kormány által létrehozott (a Heti Válasz című hetilapot kiadó) Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány kuratóriumának, tavaly óta a Szeretem Magyarországot klubnak.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Ungár Klára neve is felmerült a pozícióra, de a párt több vezető politikusa szerint belső támogatottsága nem kellő mértékű. Igaz, Kincsest még csak nem is igazán ismerik a pártban. Így vele kapcsolatban is többen fenntartásokkal élnek, főleg politikai múltja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik