Belföld

Felavatták a Magyar Gárda tagjait

A többek között a Jobbik elnöke, Vona Gábor által alapított Magyar Gárda Egyesület szombaton a Budai Várban avatta fel első 56 gárdistáját Für Lajosnak, az Antall-kormány honvédelmi miniszterének közreműködésével. A Magyar Gárda valódi rendszerváltás és a magyarság megmentése mellett bankot is akar. Exkluzív interjú Usztics Mátyás megbízott parancsnokkal.

Az avatásra körülbelül ezer ember látogatott ki nemzeti címeres és és árpádsávos lobogóval, de a Jobbik zászlaja is látható volt a Szent György téren, jelentette a FigyelőNet helyszíni tudósítója. A tömegben számos ember viselt nemzetiszínű, Nagy-Magyarország emblémás karszalagot. Munkatársunk szerint viszonlag szerény mértékű volt a rendőri biztosítás, összesen mintegy két tucat rendőrt tudott megszámolni. Ugyanakkor a Sándor-palotát láthatóan a szokásosnál jobban védték.



Felavatták a Magyar Gárda tagjait 1

Galéria


Az avatás megkezdésének pillnatában a tömeg hangos tapssal, fütyüléssel és “Ria, ria, Hungária” felkiáltással fogadta a pódiumra lépőket. Pörzse Sándor levezető, Bocskai-viseletben, elmondta, hogy már most büszkék a gárda tagjaira, akik a “lejáratókampány” ellenére felesküsznek a haza védelmére. Pörzse külön köszöntötte a történelmi egyházak vezetőit, Wittner Mária fideszes képviselőt, és Für Lajos egykori hadügyminisztert. Hozzátette, hogy a lobogót a Magyar Demokratától kapták.






Vér fog folyni


Pörzse emellett köszönetet mondott a magyar kormánynak és a “fizetett heccelőknek”, mert mint mondta, biztosították elsőéves bevételüket, “mert a gatyájukat is leperlik róluk.” Hozzátette, hogy a reklámkampány olyan jól sikerült, hogy máris kétezren jelentkeztek a Magyar Gárdába. Hozzátette, hogy egy leendő gárdistát tegnap gázpisztollyal arcon lőttek, ezért nem jelenhetett meg. Pörzse felszólította a rendezvényen részt vevőket, hogy senki ne használjon olyan bekiabálást vagy mozdulatot, amely sérthet másokat.


Pörzse így folytatta: “Hamarosan vér fog folyni, mert a Magyar Gárda hamarosan véradó akciót fog szervezni.” A közönség nevetett. Az alapító tag Pörzse köszöntötte az ellentüntetőket is, ekkor a közönség hangos pfújolásba kezdett. A szónok hozzátette: a gárdát Gyurcsány Ferenc hívta életre. Ekkor „Gyurcsány takarodj” felkiáltások harsantak fel.


Virággal a gomblyukban


A beszéd után közösen elénekelték a nemzeti himnuszt, utána a történelmi egyházak vezetői megáldották a gárdistákat. A katonai utasításokat Usztics Mátyás adta ki. Wittner Mária elmondta, hogy tiszta, hazájukat féltő arcokat lát a gárdisták soraiban, és senki sem visel fekete csukját.


Az avatás után egy szál virágot kaptak gomblyukukba a gárdisták, akiket egyesével szólítottak a pulpitusra. Itt Für Lajos oklevelet adott át nekik. Az eskü szövegét Usztics Mátyás olvasta elő.


A közönségben mindenféle korosztály megtalálható volt, sokan kisgyermekekkel jöttek ki a Szent György térre. Több külföldi, elsősorban japán turisták, is az ünneplő tömegbe keveredett. De sokan jöttek vidékről, a szekszárdiak például “Vesszen Trianon” feliratú zászlóval. Számos résztvevő motorral érkezett.


Exklúzív interjú Usztics Mátyással:







Vona bankot akar


Vona Gábor elmondta, hogy a Magyar Gárda célja a valódi rendszerváltás és a magyarság megmentése. Hozzátette: a Magyar Gárda szolgáni kívánja a hazát. A Jobbik elnöke azt üzente Gyurcsánynak, hogy szégyen, hogy Haynau és Rákosi után ő miniszterelnök lehet. Vona a teendők közül kiemelte, hogy kell egy magyar bank, ami nem a profitról szól, hanem a magyar családokat szolgálja. A gárdistákat a következő szavakkal bocsátotta útjára: “Ma még rólatok ír a történelem, de holnap már ti írjátok! Adjon az Isten – Szebb jövőt!”


A rendezvény teljesen békésen, bekiabálásoktól és zavargásoktól mentesen zajlott le. Az elvonuló gárdistákat tapssal kísérte az ünneplő tömeg.


Fradi-meccsre melegít be


A FigyelőNet tudósítójának kérdésére egy tarsolyos, középkorú férfi elmondta, hogy azért jött, mert úgy gondolja, végre valaki kiáll a kisemberek védelmében, szerinte az állam nem képes erre. Egy fiatalember azt mondta, azért van itt, mert nem esik az eső, később pedig Fradi-meccsre megy, és itt akart bemelegíteni. Egy hölgy örvendezett, hogy végre valami mozdul az országban a magyarok érdekében. Egy idősebb úr azzal indokolta jelenlétét, hogy nemzeti érzelműnek tartja magát. Úgy vélte, kell egy ilyen gárda, mert a honvédelmet leépítették.

A Magyar Gárda céljai és vezetői

A honlapjukon szereplő bevezető szerint a testület felállítására azért van szükség, mert “a kormány elhibázott politikája miatt hazánk gazdasági válságba került, a magyar emberek többsége egzisztenciájában van veszélyeztetve, nemzetünk történelmi jelképeit és szimbólumait pedig naponta gyalázzák, ezzel a teljes magyarságot szembeköpve”.

A Magyar Gárda Egyesület tagjai között szerepel Usztics Mátyás, Bencsik András, Murányi Levente, Pörzse Sándor, Schön Péter, Staudt Gábor, Szabó Gábor, Szegedi Csanád, illetve Szilárd István is. Az egyesületet sokan támadták, mert fekete egyenruhát választott, piros-fehér csíkos sállal, köszönése pedig: “Adjon az Isten! – Szebb jövőt!”

Ellentüntetések sora

Az avatás hírére több antifasiszta szervezet is demonstrációt szervezett. Tiltakozott a Nagy Imre Társaság, a Bibó István Közéleti Társaság, a Magyar Antifasiszta Liga és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is.


Másik helyszínen demonstrált – Antifasiszta Piknik néven – a Humanista Mozgalom és a Regina Alapítvány. Az Országos Cigány Önkormányzat és roma szervezetek pedig a Szent György tér közelébe vonultak.


Kezdettől támadták

A Magyar Gárdát egyébként megalakulásától kezdve támadások érték: maga a miniszterelnök is aggodalmának adott hangot, de több civilszervezet és Tom Lantos amerikai politikus is felszólalt ellene.

A külföldi sajtó is elutasító: a német és osztrák lapok árnyékhadseregnek nevezték, a pozsonyi Pravda pedig azt emelte ki, hogy a magyar kormány egy éve a szlovák szélsőjobboldal miatt aggódott, most viszont inkább Budapestre kell címezni a fenntartásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik