Belföld

Közlekedési kisokos augusztus 20-ra

Ahogyan azt már megszoktuk, nemzeti ünnepeink környékén számtalan helyen módosulnak a tömegközlekedés, a parkolás, a gépkocsibehajtás feltételei. Összeállításunkban információkat talál a MÁV és a BKV menetrendjéről. Jelöltük a parkolási tilalommal érintett helyeket is.

A vidékről érkezőknek a MÁV közleménye szerint, augusztus 19-én az ünnepnapi, augusztus 20-án a vasárnapi, augusztus 21-én a hétfői menetrenddel kell számolniuk. A vasúttársaság a kihasználtabb vonatokat a kényelmesebb utazás érdekében lehetőség szerint több kocsival indítja.

Több mentesítő vonat is indul a budapesti tűzijátékról hazatérők számára. Budapest-Déli pályaudvarról Nagykanizsára 22.55-kor, illetve Pécsre 23.05-kor. Dombóvár állomáson csatlakozást biztosítanak Kaposvár felé a Budapest felől érkezőknek, augusztus 21-én hajnali 1 óra 22 perckor.

Budapest-Nyugati pályaudvarról Cegléden át Szegedre 22.45-kor indul gyorsvonat. A Keleti pályaudvarról a 23 óra 15 perckor Lőkösházára induló Dacia nemzetközi gyorsvonat megáll Mezőtúr, Gyoma és Mezőberény állomáson is. A Kőbánya-Kispestről menetrend szerint 22.25-kor induló személyvonat tovább közlekedik Kiskunhalasra.


Gépkocsival érkezők

Azoknak, akik az ünnepi helyszíneket gépkocsival próbálják majd megközelíteni komoly várakozási, megállási, illetőleg behajtási tilalmakkal kell számolniuk. A korlátozások már augusztus 16-tól, vagyis a csütörtöki naptól egészen 20-a késő estig lesznek életben. Az alábbi forgalomkorlátozásokról interaktív módon tájékozódhat a rendőrség által készített részletes prezentációból.


Közlekedési kisokos augusztus 20-ra 1

A FORGALMI VÁLTOZÁSOK POWER POINTBAN (aktiváláshoz klikk a képre)


Megváltozik a BKV menetrendje

Az ünnepségekhez kapcsolódóan a fővárosi tömegközlekedési járatokat is számtalan változás érinti. A Dózsa György út és a Hősök terének lezárása miatt, a 75-ös és a 79-es trolibuszok mindkét irányban a Dózsa György út – Állatkerti út – Hermina út – Ajtósi Dürer sor (Stefánia út 75-ös) – Dózsa György út módosított útvonalon szállítják az utasokat a hét végén.

Az Andrássy úti lezárások a 4-es autóbuszok rövidebb és módosított útvonalával járnak. A Gyöngyösi út és Mexikói út (Kacsóh Pongrác út) között a Hungária körút – felüljáró – Kacsóh Pongrác út – Mexikói út (Kacsóh Pongrác út) végállomás – Mexikói út – Szőnyi út – M3-as út – Hungária körút – felüljáró – Hungária körút – Lehel út útvonalon az érintett megállókban veszik fel az utasokat.

Vasárnap 14.00 órától az érdeklődők nagy számára tekintettel a Millenniumi Földalatti Vasút szerelvényei sűrűbben közlekednek.


Lezárás a „Red Bull” Repülő Nap miatt

A Batthyány tér lezárása miatt a hétvégén egész nap rövidebb útvonalon, csak az Etele tértől a budai végállomásokig szállítják az utasokat a 19-es és a 41-es villamosok. A 19-41-es villamospótló autóbuszok péntektől (augusztus 17-étől) hétfőn (augusztus 20-án) 17.00 óráig a Batthyány tér – Döbrentei tér között (a Clark Ádám tér és a Batthyány tér között a kétirányúsított Fő utcán keresztül) járnak.


A közlekedés helyzetét leginkább befolyásoló váratlan eseményekről, balesetekről, torlódásokról kaphat folyamatos tájékoztatást a FigyelőNet Útinform rovatában.


A Lánchíd többszöri változó időpontokban történő lezárása miatt, a 16-os és 105-ös autóbuszok az Erzsébet hídon át, módosított útvonalon közlekednek, és az érintett megállókban állnak meg. A gyors 4-es autóbuszok pénteken 15.00 órától üzemzárásig két szakaszban, egyrészt az Apor Vilmos tér és a Batthyány tér között, másrészt a Gyöngyösi út és a Deák Ferenc tér között szállítják az utasokat.


A tűzijáték ideje alatti forgalmi változások


17.00 órától üzemzárásig, a 2-es villamosok rövidebb útvonalon, a Közvágóhíd végállomástól csak a Boráros térig járnak; a 4-es és a 6-os villamosok a Petőfi híd esetleges lezárása miatt operatívan rövidebb útvonalon, a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között szállítják az utasokat.

A 18-as villamosok megosztva, egyrészt a János kórház – Szarvas tér, másrészt a Szent Gellért tér és Savoya Park között közlekednek.


A 19-es, 49-es, 41-es és 47-es villamosok rövidebb útvonalon a külső végállomásaiktól csak a Szent Gellért térig szállítják az utasokat; az 5-ös autóbuszok szintén rövidebb útvonalon, a Pasaréti tér és Moszkva tér között járnak; a 7-es, a gyors 7-es, a 73-as, valamint a gyors 73-as járatok megosztva közlekednek.

A budai oldalon a dél-budai végállomások és a Móricz Zsigmond körtér között lehet az autóbuszokat igénybe venni, a pesti oldalon pedig a pesti végállomásoktól csak a Blaha Lujza térig járnak; a 8-as autóbuszok rövidebb útvonalon, a Gazdagréti lakóteleptől az Alkotás utcáig szállítják az utasokat. Szintén rövidebb és módosított útvonalon, a Liget tér és a Szabó Ervin tér között jár a 9-es autóbusz. A 12-es autóbuszok a Petőfi híd esetleges lezárása idején nem közlekednek; a 86-os autóbuszok rövidebb útvonalon, a Bogdáni úttól csak a Nyugati térig szállítják az utasokat.

Szintén rövidebb útvonalon, a Szendrő utca és az Alkotás utca között járnak a 112-es autóbuszok; a 15-ös, a 16-os, a 27-es, a 47-49-es villamospótló, a 78-as, a 105-ös autóbuszok nem közlekednek.

A kisföldalatti, a 2-es és a 3-as metró, a HÉV és a 14-es, 50-es, 56-os villamosok, valamint az ezekhez kapcsolódó autóbuszok meghosszabbított üzemidőben, éjfélig szállítják az utasokat. A 6-os villamosok egész éjjel és hajnalban is járnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik