A szakértők eddig 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaznak-e pentaklórfenolt. A vizsgálati eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak. Csupán három esetben volt a pentaklórfenol vegyület a kimutathatósági határértéken, ám ezek az élelmiszerek sem veszélyesek az emberekre.
Miután a megvizsgált minták vizsgálati eredményei negatívak voltak, az érintett élelmiszerek ügyében további intézkedésekre sem a hatóságok, sem az előállítók részéről nincs szükség. Emellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is megvizsgálták. A szakemberek ezeknél az élelmiszereknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot.
A főállatorvos-helyettes kitért arra, hogy a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek – a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű – sem veszélyesek az egészségre. Ezeket azonban a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.