Belföld

Guargumi: nincs pozitív minta

Az eddigi vizsgálatok során nem találtak egészségre káros guargumit tartalmazó élelmiszert az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes.

A szakértők eddig 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaznak-e pentaklórfenolt. A vizsgálati eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak. Csupán három esetben volt a pentaklórfenol vegyület a kimutathatósági határértéken, ám ezek az élelmiszerek sem veszélyesek az emberekre.

Miután a megvizsgált minták vizsgálati eredményei negatívak voltak, az érintett élelmiszerek ügyében további intézkedésekre sem a hatóságok, sem az előállítók részéről nincs szükség. Emellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is megvizsgálták. A szakemberek ezeknél az élelmiszereknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot.

A főállatorvos-helyettes kitért arra, hogy a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek – a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű – sem veszélyesek az egészségre. Ezeket azonban a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik