Belföld

A fideszes képviselő üthetett először

Arányos volt a rendőrségi fellépés és a testi kényszer alkalmazása Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel szemben, akit vasárnap hajnalban fürdőruhában állítottak elő Budapesten. A rendőrség verziója szerint a honatya saját magát verte a földhöz.

A rendőrség közleménye szerint július 8-án 23 óra 25 perckor a BRFK járőrei Budapesten – a Clark Ádám tér felől – az Alagúton át nagy sebességgel érkező személygépkocsi vezetőjével szemben intézkedtek. A gépkocsi fürdőruhában lévő sofőrjénél nem volt egyetlen, a személyazonossága igazolására alkalmas okmány sem, mindössze egy „országgyűlési képviselők parkolási engedélye” feliratú parkolókártyát tudott felmutatni, és arra hivatkozott, hogy mentelmi joga van, amivel élni kíván.


Obszcén kifejezések


A rendőrök kérték, mondja meg a nevét, hogy ellenőrizhessék az állítását, ezt azonban megtagadta, s a nevét többszöri felszólítás ellenére sem közölte. Arra hivatkozott, hogy országgyűlési képviselő, és „ha megmondaná nevét, akkor le kellene mondani mentelmi jogáról” – tartalmazza a rendőrségi közlemény. „A történethez hozzátartozik, hogy olyan obszcén szavakkal illette a rendőröket, amelyek nem tartoznak egy átlagos intézkedés szótárába” – olvasható a közleményben.


Az intézkedő rendőrök jelezték, hogy amennyiben nem tudja magát igazolni, adatainak megállapítása érdekében előállítják a kerületi rendőrkapitányságra. Erre ő továbbra is „minősíthetetlen hangnemben reagált”. Amikor a rendőrök észlelték, hogy a gépkocsi motorja felbőg, megpróbálták megakadályozni, hogy a férfi a helyszínről elmeneküljön, dulakodás alakult ki közöttük, ennek során az igazoltatott személy megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt.


Elnézés?

A férfi a kényszerintézkedés során azt kiabálta, „jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket”. Gyalogosan kísérték be a gépkocsi vezetőjét a kapitányságra, aki közben azt kiabálta „országgyűlési képviselő vagyok, bántalmaznak a rendőrök”. A kapitányságon a földre vetette magát, majd úgy tett, mintha elájult volna. A rendőri intézkedést, az arról készült jelentést bizonyítékok támasztják alá – olvasható a közleményben.

A férfi felesége a kapitányságra bevitte a kért iratokat, ekkor – a tájékoztató szerint – haladéktalanul elengedték a férfit. A közlemény kitér arra is, hogy a nő elnézést kért a férje viselkedéséért. Lapunk kereste a fideszes képviselőt, egyelőre sikertelenül, a képviselő a távirati irodának úgy nyilatkozott, ő nem ütött, mindössze passzív ellenállást tanúsított.

Mindkét fél hibás


Az intézkedő rendőröket és Lengyel Zoltánt is hibáztatja Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola közbiztonsági tanszékvezetője. „Természetesnek tartom, hogy egy rendőrnek gyanús, ha valaki hajnalban, Budapest közepén fürdőruhában vezeti a kocsiját, és még a papírjai sincsenek nála” – mondja az alezredes, hozzátéve, hogy szerinte mindig hibás a rendőr is, ha „hajtépéssel” végződik egy intézkedés.

A tanszékvezető úgy látja, Lengyel Zoltán rosszul tette, amikor a mentelmi jogát emlegette, hiszen sem képviselőségét, sem személyazonosságát nem tudta igazolni a fürdőruhás férfi. „Aki nem tudja igazolni magát, azt elő kell állítani, és majd a kapitányságon igazolhatja magát, azt azonban elhiszem, hogy a képviselőnek kellemetlen lett volna egy szál gatyában menni a kapitányságra” – jegyzi meg Németh Zsolt.


Több alázat


A tanszékvezető szerint nem baj, ha a rendőrnek kevesebb tere és szabadsága van az intézkedéseknél, hiszen vannak rendőrök, akik gyakran nem értik, hogy mit akadékoskodik velük a polgár, miközben ők a közért végeznek áldozatos munkát. „Több – jó értelemben vett – alázatra lenne szükség az egyenruhásoknál, ráadásul feleslegesen leckéztetik az állampolgárokat, úgyis a rendőrök az erősebbek” – véli Németh.


A rendőrségi törvény úgy rendelkezik, hogy az intézkedés alá vont állampolgárnak nincs mérlegelési lehetősége, hanem végre kell hajtania a rendőr utasításait. Ez alól egyedül akkor van kivétel, ha a rendőr parancsának jogszerűtlensége mérlegelés nélkül megállapítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik