Belföld

Lamperth: harmadik típusú megbízatás

Az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottsága és az Oktatási Bizottsága is támogatta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterré kinevezését.

A miniszterjelölt a kormánypárti képviselők támogatását élvezte, kinevezésére az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak, mert mint mondták, nem tartják szakmailag felkészültnek a feladatra a leköszönő önkormányzati minisztert, és átgondolatlannak tartják a „székcserés” kormányátalakítást. Kormánypárti képviselők ezzel szemben arra hívták fel a figyelmet, hogy Lamperth Mónika sokéves minisztériumi tapasztalata és munkája miatt nem szorul rá rátermettsége bizonyítására.

Lamperth Mónika azt mondta, szociális miniszterként az esélyegyenlőség megteremtésére kíván törekedni. Kiemelte: új munkájához jó alapnak tartja az önkormányzati területen szerzett tudását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális ellátásban egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani valamennyi településen, illetve kistérségben.

A jelölt politikai csatározások helyett szakmai partnerséget ajánlott a bizottságnak. Lamperth Mónika több kormánypárti és ellenzéki kérdésre sem kívánt – mint fogalmazott – „elhamarkodott” választ adni, így például az esetleges nyugdíjreformra vonatkozóra sem. A régi-új miniszter szerint a szociális ellátásban a civilszervezetek és az egyházak nélkülözhetetlen szerepet vállalnak, ezért erősíteni kívánja velük az együttműködést.

Kérdésre válaszolva azt mondta, folytatni kell a hazai finanszírozású panelprogramot, amelyről várakozásai szerint ősszel születhet politikai döntés. Lamperth Mónika tájékoztatást ígért arról is, hogy a 2-es metró felújítása során a korábbi kormányígéretek ellenére miért nem készültek el a mozgásukban korlátozottak közlekedését segítő liftek. A kábítószer-fogyasztás elleni harcban a miniszterjelölt nem a büntetések szigorítását, inkább a megelőzést tartja célszerűnek.

Lamperth Mónika kijelentette: együtt kíván dolgozni a tárca államtitkárával, Csizmár Gáborral. A rendszerváltás óta leghosszabb ideje folyamatosan hivatalban álló miniszter emlékeztetett arra, hogy negyedik miniszteri esküje előtt áll, és immár a „harmadik típusú” tárca irányítását bízták rá. Lamperth Mónika 2002-től 2006-ig (a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban) belügyminiszter volt, 2006-tól pedig egy éven át irányította az önkormányzati és területfejlesztési tárcát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik