Belföld

Az MDF mindkét ombudsman-jelöltet támogatja

Az MDF Majtényi Lászlót és Kállai Ernőt is szakmailag alkalmasnak tartja az ombudsmani poszt betöltésére – közölte a párt szóvivője.

Az MDF-nek nincsenek ellentétes információi a jelöltekkel kapcsolatban a köztársasági elnök által megnevezettekhez képest, ezért elfogadjuk a véleményét, amely szerint mindkét jelölt szakmailag felkészült és alkalmas – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Sólyom László államfő május 23-án jelentette be döntését, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Majtényi László jogászt, volt adatvédelmi biztost, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa posztjára pedig Kállai Ernő történelem szakos tanárt, jogászt jelölte. Amikor a köztársasági elnök bemutatta az ombudsmanjelölteket a frakcióvezetőknek, úgy fogalmazott: az elnöknek olyan jelöltet kell állítania, akiben az emberek az eddigi munkássága alapján feltétlenül megbízhatnak, és akinél fel sem merülhet a politikai részlehajlás.

A Fidesz és a KDNP álláspontja szerint Majtényi László „nem felel meg a tisztség betöltéséhez szükséges egyik legfontosabb feltételének: a pártatlanság követelményének.” Az MSZP és az SZDSZ mindkét ombudsmanjelöltet támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik