Belföld

Nem indul GVH-eljárás a rektori konferencia ellen

Korábban több bejelentő kifogásolta, hogy a Magyar Rektori Konferencia képzési hozzájárulásokról szóló ajánlása egyfajta áregyeztetést segíthetett elő a felsőoktatási intézmények között. A GVH úgy ítélte meg, a kifogásolt ajánlás nem sérti a közérdeket – közölte a versenyhivatal.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) 2006. december 13-án azt az ajánlást tette a felsőoktatási intézményeknek, hogy egységesen állapítsák meg a képzési hozzájárulás mértékét a felsőoktatási törvényben szereplő irányadó összeget alapul véve. Azaz évente alapképzésben 105 ezer forintot, a mesterképzésben és osztatlan képzésben pedig 150 ezer forintot szedjenek a hallgatóiktól.

A GVH szerint a felsőoktatás szolgáltatás-nyújtásnak minősül, ezért a felsőoktatási intézmények piaci magatartást tanúsítanak, így tevékenységük a versenytörvény alapján vizsgálható. A képzési hozzájárulás a hallgatók által fizetendő – még ha csak részleges is – ellenszolgáltatás, így az MRK ajánlása egyfajta áregyeztetést segíthetett elő. A versenyhatóság mindezek ellenére közérdek hiányában nem indít versenyfelügyeleti eljárást az MRK, mint az intézmények vezetőit tömörítő szakmai szövetség ellen – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik