Belföld

Átfogó erőfeszítésekkel a klímaváltozás ellen

Konkrét időpont, illetve célkitűzések említése nélkül globális és átfogó erőfeszítéseket sürgettek a klímaváltozás ellen az Európai Unió és az ázsiai országok külügyminiszterei kedden Hamburgban véget ért találkozójukon.

Az Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) kétnapos külügyminiszteri fórumán a huszonhét uniós tagállam, továbbá tizenhat ázsiai ország – a tíz ASEAN-tagállam, valamint Kína, India, Dél-Korea, Pakisztán, Japán és Mongólia – külügyi vezetője vett részt. A részvevők egyetértettek abban, hogy a környezetvédelem erősítése érdekében hatékony intézkedésekre van szükség mind az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, mind pedig a környezetkímélő energiaforrások fokozottabb alkalmazása terén.


Globális intézkedések


A zárónyilatkozatba ezzel összefüggésben azonban semmifajta konkrét célkitűzés nem került be. Azt ugyanis elsősorban a japán diplomácia ellenezte arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok, Kína és India elutasított minden ilyen jellegű kötelezettségvállalást. Korábban diplomáciai források azt állították: a részvevők egyetértettek abban, hogy 2009-ig le kell zárni az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló új nemzetközi szerződés tárgyalásait.


Átfogó erőfeszítésekkel a klímaváltozás ellen 1

Átfogó erőfeszítésekkel a klímaváltozás ellen 2

Javier Solana, Jang Csie-csi kínai, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa. (fotó: MTI/EPA)

Átfogó erőfeszítésekkel a klímaváltozás ellen 3


Az ASEM tagországai egyetértettek abban, hogy hatékony környezetvédelmi intézkedéseket kell kidolgozni a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény felváltására.


2011: hazánk lehet a házigazda


A tanácskozás második napján a környezetvédelem mellett külpolitikai kérdések is napirendre kerültek. A közel-keleti válságról Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője tartott beszámolót. Solana meglehetősen borúlátó képet vázolt a kibontakozásról, utalva arra, hogy a palesztin nemzeti egységkormány az összeomlás szélén áll, az izraeli kabinet pedig súlyos bizalmi válságba került. Szó volt még a terrorizmus elleni harcról, a részvevők az együttműködés erősítésében állapodtak meg.

A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást regionális kérdésekről. Így az EU képviselői az alkotmányozó folyamatról, illetve a bővítés menetéről számoltak be, ugyanakkor meghallgatták a thaiföldi, illetve a mianmari (burmai) külügyminiszter tájékoztatóját a két érintett országban kialakult helyzetről.

A szervezet soron következő, állam- és kormányfői csúcstalálkozója jövő októberben Pekingben lesz. Az előzetes menetrend szerint pedig a 2011-es ASEM-külügyminiszteri értekezlet házigazdája pedig Magyarország lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik