Belföld

Csökkenő hitelterhek

15 éves futamidejű, szabad felhasználású jelzáloghitel a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak – márciustól már devizában is












Csökkenő hitelterhek 1


Csökkenő hitelterhek 2
Csökkenő hitelterhek 3

Magyarországon a vállalati szektort – s azon belül is főként az induló-, illetve a mikrovállalkozásokat – a rendkívül magas kockázat, s az ebből fakadó hitelhez jutási nehézségek jellemzik. A vállalkozások egy jelentős részének – pénzügyi múlt, önerő, vagy több tízmillió forintos éves árbevétel híján – komoly gondot jelent támogatást szerezni a beruházásaik megvalósításához, a további növekedés megalapozásához. Magyarországon ezért egyre növekvő igény mutatkozik a vállalkozások részéről a jelzálogalapú kölcsönökre, hiszen ezek révén a pénzügyi múlttal már rendelkező kis- és középvállalkozások mellett az induló, valamint a mikro vállalkozások, továbbá a nehéz pénzügyi helyzetben lévő cégek is forráshoz juthatnak.

A Budapest Bank (GE Money Bank) ezt szem előtt tartva vezette be a tavalyi évben a szabad felhasználású Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitelt, amelyet a közelmúltban továbbfejlesztett, így az akár 15 éves futamidejű hitel márciustól már devizában is igényelhető. A termékről Boldis Zoltánt, a Budapest Bank vállalati üzletágának termékfejlesztési vezetőjét kérdeztük.

Mi indokolta a termék megújítását?

Várakozásaink szerint, a jelenlegi makrogazdasági környezet vállalkozásokra gyakorolt kedvezőtlenebb hatásai miatt, a jövőben egyre növekvő kereslet mutatkozik majd a hosszabb futamidejű, s emiatt alacsonyabb törlesztő részletekkel kínált vállalati jelzáloghitelek iránt. Ezért a tavaly bevezetett Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitel futamidejét szeptemberben hétről tizenöt évre emeltük, lehetővé téve, hogy a cégek havi törlesztő részletei feleződjenek. A piacon egyedülállóan hosszú futamidejű jelzáloghitelt hároméves türelmi idővel nyújtjuk, ami a kezdő időszakban tovább enyhíti a vállalkozások terheit.

Milyen további előnyöket nyújt a konstrukció?

A Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitel egyik legfőbb előnye, hogy a jelzáloghitel révén olyan ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek a normál hitelezési lehetőségeket nem tudják igénybe venni. A hitel nagyságát ugyanis elsősorban a fedezetként megjelölt ingatlan (pl. lakás, családi ház, nyaraló, vendéglátó létesítmény, telek, ipari célú létesítmény, iroda) forgalomképessége határozza meg, ezért a pénzügyi múlttal már rendelkező kis- és középvállalkozások mellett az induló, valamint a mikro vállalkozások, továbbá a nehéz pénzügyi helyzetben lévő cégek is finanszírozáshoz juthatnak. Ráadásul az egyszerűsített hitelbírálatnak köszönhetően, a hitel igényléséhez nincsen szükség a főkönyvre, VPOP-igazolásra, s magáningatlanos fedezet mellett a Budapest Bank nem vizsgálja a cég pénzügyi mutatóit sem.

Milyen cégek igényelhetik a hitelt?

A Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitel vállalkozási formától függetlenül elérhető, így a kft.-k mellett, egyéni vállalkozások és betéti társaságok is finanszírozáshoz juthatnak. A céges, és magáningatlan fedezete mellett nyújtott hitel révén többfajta (eseti hitel, rulírozó hitel, folyószámlahitel, garancia, akkreditív), egymással kombinálható finanszírozási lehetőséget kínálunk.

Milyen összegben vehető igénybe a hitel?

A Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitellel a vállalkozások szabad felhasználású finanszírozáshoz juthatnak, azaz a Budapest Bank nem vizsgálja a hitel célját. Mikro vállalkozások – azaz 50 millió forint éves árbevétel alatti cégek – számára, magántulajdonú ingatlan fedezete mellett, 1 és 20 millió forint közötti hitelösszeget kínálunk, míg a kis- és középvállalatok számára folyósított hitel nagysága elérheti a 80 millió forintot. Utóbbiak esetében, magáningatlan mellett, vállalati tulajdonú ingatlant, illetve más cég ingatlanát is elfogadjuk fedezetként. A hitel nagyságát főként a felajánlott ingatlan értéke határozza meg: a fedezet piaci értékének 50-70 százaléka vehető igénybe.

Milyen kondíciók mellett lehet hozzájutni a hitelhez?

A Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitelt forintban és – a 15 éves konstrukció igénybevétele esetén – márciustól már devizában is (amerikai dollár, svájci frank, euró) folyósítjuk ügyfeleinknek, a banki kamat BUBOR+5%.

Hány ügyfél vette igénybe a terméket ez idáig?

Eddig nyolcszáz vállalat igényelte a terméket, a hitelállomány a magáningatlanos jelzáloghitel és a céges ingatlan bevonása mellett, egyaránt 4-4 milliárd forint. A vállalkozások főként lakóingatlanokat ajánlanak fel fedezetként, ezek fele-fele arányban magán-, illetve céges tulajdonúak. Az átlagos hitelösszeg 13 millió forint. A Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitelt eddig elsősorban a 100-200 millió forint éves árbevételű cégek vették igénybe, ám a mikro-vállalkozások körében is egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik