Belföld

Orbán: az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról

Nem szabad megengedni, hogy Magyarországot a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék - jelentette ki Orbán Viktor a pártja megalapításának 19. évfordulója alkalmából tartott konferencia záró szónokaként.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy nem kellene megengednünk az utánunk következő fiataloknak, hogy miután a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot.

Mint mondta, a Fidesz nemzedéke azt üzeni a jövőnek, hogy nem azért mutattak ajtót bizonyos dolgoknak – az oroszoknak, a Szovjetuniónak, a kommunizmusnak – hogy azok most az ablakon visszamásszanak.

“Mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak és a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk, és azt üzenjünk a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy visszamásszanak az ablakon” – fogalmazott.


Orbán: az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról 1

Orbán Viktor

Hozzátette: azt is üzenik a következő generációnak, ne engedjék, hogy a demokráciából demokrácia nélküli többpártrendszer legyen. “Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik, a demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, hanem csak az emberek szívéből nőhet ki” – mondta Orbán Viktor.

A pártelnök hangsúlyozta: ki kell tartani a “nyugatos Magyarország mellett”, nem szabad engedni, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék.

Orbán Viktor a Fidesz 19. születésnapja alkalmából rendezett konferencia utolsó felszólalójaként arról beszélt, hogy nem csak az 1988. március 30-án megalapított Fiatal Demokraták Szövetségét ünneplik, hanem egy nemzedék megszületését is.

A konferencián, amelyen felszólalt még Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Parragh László, az iparkamara elnöke, Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke és Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke is.

A Fideszt 1988. március 30-án Budapesten, a Bibó István Szakkollégiumban 37 egyetemi és főiskolai hallgató, fiatal értelmiségi alapította meg. A konferencián részt vett Stumpf István, a szakkollégium egykori vezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik