Belföld

Sólyom megint nem egyeztet

Sólyom László az országgyűlési biztosok kijelölése kapcsán sem egyeztet a pártokkal, annak ellenére, hogy megválasztásukhoz kétharmados többségre van szükség – tudta meg a Népszabadság. A köztársasági elnöknek hamarosan elő kell állnia személyi javaslataival.

Sólyom László köztársasági elnök megfelelő időben és egyszerre három főt jelöl majd a megüresedő országgyűlési biztosi posztokra – egyelőre csak ennyit kívánt közölni Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke. Mint mondta, Sólyom Lászlónak nem kell egyeztetnie a pártokkal, a kisebbségi ombudsman esetében viszont – amint azt a hatályos jogszabályok előírják – kikéri a kisebbségi szervezetek véleményét. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, illetve általános helyettese személyéről pedig – bár ilyen kötelezettsége nincs – az államfő a kompetens szakmai szervezetekkel konzultál.

Lenkovics Barnabás ombudsmant a napokban alkotmánybíróvá választották, így április 21-én távozik jelenlegi posztjáról, ám hat évre szóló megbízatása június végén mindenképpen lejárt volna. Hasonlóképpen megszűnik a biztos általános helyettese, Takács Albert és a kisebbségi ombudsman, Kaltenbach Jenő mandátuma, míg Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos decemberig hivatalban marad. Miután az új ombudsmanokat az elődök megbízási idejének lejártát megelőző három hónapon belül kell megválasztani, az elnöknek hamarosan elő kell állnia a nevekkel.

Sólyom László már eddig is világossá tette, és most a sajtófőnöke is megerősítette: ha törvény nem ír elő kifejezett egyeztetési kényszert, az elnök maga teszi meg személyi javaslatait. Igaz, a legfőbb ügyészi poszt kapcsán már kiderült, hogy ez a megoldás könnyen fiaskóhoz vezethet, ráadásul az ombudsmanok megválasztásához nem feles, hanem minősített többségre, vagyis legalább 258 képviselő igen szavazatára van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik