Belföld

A drága Mercedest keresik a magyarok

A Mercedesek közül is inkább a terepjárókat keresik a hazai vásárlók, míg a kisebb autók iránt lanyhább az érdeklődés.

A Mercedes-Benz gyár kisebb kapacitással működik, mint amennyi autót el tudnának adni, ezért a kereskedők és importőrök hónapokkal, néha egy évvel előre le kell hogy foglalják a gyár kapacitását, különben nem jutnak elég autóhoz. Ez meglátszik a hazai eladásokon is, de ennek ellenére a cég több autót értékesített tavaly, mint egy évvel korábban. A vevők körében is a gyarapodás figyelhető meg: a drágább terejárók értékesítése nagyon megugrott, és ezzel párhuzamosan csökkent a finanszírozási gondok miatt visszaadott autók száma is. Martin Meuser, a cég pénzügyi igazgatója a biztató eladások ellenére sem közölte, hogy a cég mekkora pénzügyi forgalamat ért el tavaly – tudta meg lapunk a DCAH ügyvezető igazgatójától, Hans Georg Pechchackertől.

Összesen 3793 autót importált működés első teljes évében a DaimlerChrysler Automotive Hungária (DCAH) Kft. A Mercedes-Benz, Unimog, smart, Chrysler, Jeep és Dodge márkák hivatalos magyarországi importőre 14,6 százalékos növekedést könyvelt el 2005-höz képest.

Nőttek a személyautók eladásai

Cáfolják a válást

Pechchacker cáfolta azokat a pletykákat, mely szerint a Daimler megválna veszteséges amerikai cégétől, a Chyrslertől. A hazai cégvezető szerint a konszern elnöke ezzel kapcsolatban világosan kijelentette: a Chyrslernek növelnie kell pénzügyi eredményeit.

2006-ban a magyar személygépkocsi piac egészének, illetve egyes szegmenseinek csökkenése ellenére az előző évhez képest 17,5 százalékkal 1327 darabra nőttek a Mercedes-Benz személyautók eladásai. Az emelkedés elsősorban a drágább autóknak köszönhető: az új S-osztály 74 értékesített darabbal büszkélkedhet, ez 76,2 százalékkal több, mint az előző időszakban. A Mercedes-Benz ML-osztály eladásai is jelentős, 89,1 százalékos emelkedést mutatnak

A Mercedes-Benz C-osztályból 178 darabot adtak el, amely a 2005-ben regisztrált eredményhez képest 13 százalékos emelkedést jelent. Ez a hazai autópiacon különlegességnek számít, Pechchacker elmondása szerint a prémiumautók vásárlói mindig a legújabb típust keresik. Ennek is köszönhető, hogy az SL sorozatból 34,6 százalékkal kevesebbet adtak el,mint egy évvel ezelőtt.


Jönnek az amerikaiak

A 2005 nyarától a DCAH importálja a Chrysler, a Jeep és a Dodge autókat is, ezekből 2006-ban összesen 245 darab járművet értékesítettek. Ez jelentős, 260,3 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához (2005. július-december) képest. Chryslerből összesen 160 darab jármű (+332,4 százalék) talált gazdára.


A drága Mercedest keresik a magyarok 1

Chrysler 300C


Több haszonjármű

A könnyű haszonjárművek értékesítése 2006-ban 1,4 százalékkal 1275 darabra emelkedett. A nehézkategóriájú haszonjárművek közül 2006-ban összesen 801 darab Mercedes-Benz tehergépkocsit szállítottak ki ügyfelek részére, amely 12 százalékos emelkedést jelent az előző év eredményéhez képest. Hans Georg Pechchacker hozzátette: a tehergépkocsi-eladások tekintetében rossz évet vártak tavaly, mivel megtorpant a hazai építkezések száma, így a nehéztehergépkocsik terén is stagnálásra számítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik