Belföld

Előzze meg, hogy tartozzanak Önnek!

Magyarországon kiemelkedően magas, 2,9 százalékos a leírási veszteség, az európai 1,5% körüli átlaggal szemben. A KKV szektornak is fel kellene ismernie, hogy jobb, ha szakértőre bízza a kintlévőség-kezelést. Persze ennél is jobb, ha a számlák el sem jutnak a behajtási fázisba. A jelenlegi gyakorlatról Felfalusi Pétert, az Intrum Justitia Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Miben látja a kintlévőségek csökkenésének megoldását?

Ahogy az már Nyugat-Európában megtörtént, itthon is meg kellene értenie a szektornak, hogy a kintlévőség-kezelés egy komoly szakma, amihez szakértők, infrastruktúra, adatbázisok szükségesek. A vállalatok természetesnek tartják, hogy a könyvelést sem maguk végzik, hanem szakértőre bízzák. Ugyanígy kellene kiszervezni az adósságkezelést is.

Miben tud segíteni egy szakértő cég?

A követeléskezelés lényege, hogy rávesszük a pénzszűkében levő vevőt, hogy a mi ügyfelünket fizesse ki először. Akitől több impulzust, jelzést kap, azt előrébb sorolja a fizetési listán, mint akitől kevesebbet. A kis vagy középvállalkozásnak ehhez sem ideje, sem információja nincs. Mire rájön, hogy egy szakértőhöz kellene fordulnia, gyakran már egy év is eltelik. Pedig minél hamarabb kezdünk el az üggyel foglalkozni, annál nagyobb a siker esélye. A legjobb persze, ha az ügy el sem jut ebbe a fázisba. Éppen ezért dolgoztuk ki a Preventív csomagot.


Előzze meg, hogy tartozzanak Önnek! 1


Mit takar egészen pontosan ez a szolgáltatás?

Az Intrum Justitia Preventív csomagja tartalmazza az összes olyan megelőző szolgáltatást, amelyek akár már a szerződéskötés előtt tájékoztatják a megbízókat üzleti partnerük pénzügyi és likviditási helyzetéről, valamint a várható fizetési hajlandóságról. A Preventív csomag előfizetői lekérdezhetik a figyelt vállalat bejegyzett cégadatait, illetve az abban bekövetkezett változásokat (pl. csődeljárás, felszámolás, tulajdonosváltás) illetve hozzáférnek hazánk legnagyobb adós-adatbázisához, ahol többszázezer vállalkozás fizetési morálját ellenőrizhetik naprakészen. A Preventív csomaggal együtt jár, hogy a megbízó cég feltüntetheti minden dokumentumán és számláján, hogy kintlévőségeit az Intrum Justitia kezeli. Tapasztalatok szerint pusztán ez az „apróság” akár 30-50 százalékkal csökkentheti a kinnlevőségek keletkezését.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Előzze meg, hogy tartozzanak Önnek! 2


A Preventív csomag éves szinten kerül annyiba, mint egy behajtással foglalkozó kolléga egyhavi bére. Ráadásul most 2007. március 31-ig akciósan előfizethető, 1 hónapos ingyenes időszakkal. További részletek a http://www.intrum.hu/?q=preventiv oldalon olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik