Belföld

Tragédia Mohácson: rossz volt a kézifék

Üzemképtelen volt annak az autónak a kéziféke, amely a benne ülő két gyermekkel a Dunába gurult, majd elmerült az újmohácsi révnél januárban – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Az autó műszaki állapotáért az üzembentartó a felelős. Az apa gondatlanságának megítélése érdekében azonban fontos kideríteni, hogy a kéziféket kiszállás előtt behúzta, vagy sem – tette hozzá Bális Eszter a műszaki szakértő véleménye kapcsán, amely már korábban elkészült, de hivatalosan csak most hozták nyilvánosságra.

A rendőr százados beszámolt arról, hogy a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítják, és hétfőn kihallgatták. Ennek részleteit azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Visszatérnek a helyszínre

A sajtóreferens szólt arról, hogy az autó érvényes műszaki vizsgával rendelkezett, de a fék üzemképtelensége okán felkeresik a vizsgáztatót, és kihallgatják azt az autószerelőt, aki a baleset előtt utoljára szerelte a járművet. Később a tragédia helyszínén bizonyítási eljárásra is sor kerül.



Tragédia Mohácson: rossz volt a kézifék 1

A gépkocsit és a holttesteket három órával késõbb hozták a felszínre (fotó: MTI)


Bális Eszter utalt rá, hogy a rendőrség eddig mintegy félszáz tanút hallgatott ki az ügyben. Az édesapa és az édesanya mellett a helyszín biztosításában, a jármű kiemelésében, továbbá az újmohácsi komp üzemeltetésében részt vett munkatársakat is. Beszerezték a kikötő engedélyeit is, és e tekintetben mindent rendben találtak. A halálesetek miatt viszont megkeresték a közlekedési hatóságot, és javasolták, a kompra hajtás eddigi gyakorlatának megváltoztatásával, esetleg tereptárgyak elhelyezésével segítsenek a balesetek megelőzésében.

Nem tudták kimenteni a gyerekeket

Az újmohácsi révnél január 3-án reggel történt a tragédia. Egy háromajtós Ford Fiestával közlekedő család késve érkezett a révhez. Az apa elfutott jegyet váltani, az anya pedig a kocsi csomagtartójához ment. A jármű ekkor elindult, a komphoz vezető lejtőn felgyorsult, majd a hátsó ülésen utazó hároméves és ötéves kisfiúval a hajó mellett a vízbe esett. A szülők a kocsi után futottak, a vízbe ugrottak, de az autó egy percen belül elsüllyedt, és a gyermekeket már nem tudták kimenteni. A gépkocsit és a holttesteket három órával később búvárok és tűzoltók hozták felszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik