Belföld

Fegyelmi büntetés járt a rendőri hibáért

Öt fegyelmi eljárás indult a Magyar Televízió székházának tavalyi feldúlása idején elkövetett rendőri hibák ügyében és ebből egy már fegyelmi büntetéssel lezárult - közölte Bene László országos rendőrfőkapitány a Népszava interjújában.

“Öt fegyelmi eljárás indult, ebből egy már lezárult. Megállapítottuk az illető felelősségét, és fegyelmi büntetéssel sújtottam” – mondta a rendőrfőkapitány a Népszava újságírójának arra a kérdésére, hogy miért nem nevezik meg és vonják felelősségre azokat a rendőröket, akik tavaly szeptemberben súlyos szakmai hibákat követtek el a Magyar Televízió székházának feldúlásával végződött tüntetések során. Bene László a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a fenyítés mértékéről.

Részletesen beszélt arról, hogy egy tüntetés során mit kell eltűrniük a rendőri állomány tagjainak, mit tehetnek és mit nem. Példaként mondta, hogy földön fekvő emberbe nem rúghatnak a rendőrök. Külön kitért arra, hogy a vipera néven ismert eszközt a magyar rendőrségnél nem rendszeresítették, mivel az rendkívül drága. Szerinte az MTV ostromát követően néhány rendőr saját pénzből vásárolt magának ilyen teleszkópos fémbotot, saját maga védelmére. “Szigorúan parancsba van adva a parancsnokoknak, hogy szolgálat előtt ellenőrizzék a felszerelést, és ne engedjék, hogy ilyen eszköz legyen a rendőröknél” – mondta el és leszögezte, hogy fegyelmi vétséget követ el az a rendőr, akinél ilyen eszköz van.

A rendőrségi eszközök tervezett beszerzéséről szólva visszautasította azokat a vádakat, hogy a rendőrség felfegyverkezne. Elmondta, hogy a beszerzések döntő hányada olyan eszköz – megfelelő csapatszállító jármű, védőfelszerelés -, amelyet a rendőrség már régóta szeretett volna megvenni. “A tervezett beszerzések alig hat százalékát teszik ki azok az eszközök, amelyeket az ősszel kiürült raktári készlet pótlása miatt vásárlunk” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik