Belföld

Vizitdíj: nyolc kivétel

A kormány 20 milliárd forint bevételre számít a február 15-től fizetendő vizitdíjból. Nyolc betegségcsoport esetében nem kell a vizitdíjat megfizetni – közölte az egészségügyi tárca államtitkára. A Fidesz szerint az egész folyamat koncepciótlan és zavaros.

Nem kell vizitdíjat fizetni egyes krónikus betegségek esetén, így a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek, a dialízises kezelés során, a vérzékenységben szenvedőknek, HIV-fertőzés és AIDS-betegség esetén, a véradással összefüggő esetekben, cukorbetegeknek, pszichotikus betegeknek, valamint szerv- és szövetátültetésre váróknak.

Szintén nem lesz vizitdíjköteles az olyan orvos által rendelt, de nem általa, hanem ápoló, egészségügyi szakdolgozó által végzett művelet, mint például az injekció beadása vagy a kötözés. Ha valaki háromhavonta keresi fel orvosát három havi gyógyszerfelírás céljából, ugyancsak nem kell vizitdíjat fizetnie.

Horváth Ágnes a vizitdíj fizetésének lehetőségei között megemlítette, a készpénz, bankkártya és kórházi kártya mellett automatánál is lehet fizetni a vizitdíjat. A tárca pályázatot ír ki az intézményeknek automaták elhelyezésére, és főleg azokat az intézményeket fogják támogatni, amelyek február 15-ig üzembe tudják helyezni az automatákat. A minisztérium nem írja elő, melyik cégtől és milyen típusú automatát kell beszereznie az intézményeknek, azt maguk döntik el.

Szekeres “kórháza”

Létrejön az Állami Egészségügyi Központ, amely összefogja az eddig a különböző minisztériumokhoz tartozó egészségügyi intézményeket. Az egyesülés körülményeit egy tárcaközi koordináló bizottság dolgozza ki – közölte. A rendvédelmi dolgozók és a vasutasok ellátását is biztosító központ a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozik, az összevonás részleteit pedig tárcaközi bizottság dolgozza ki március végéig.

Fidesz: gumicsont

Pesti Imre (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a kormány eredetileg mintegy 35 milliárd forintos bevételt remélt a vizitdíjból. A kabinet pénzt von el az alapellátásból, a járóbeteg-ellátásból, a kórházakból azzal, hogy ezt majd részben ellensúlyozni tudja majd a vizitdíjjal, most pedig kiderült, hogy a tervezett díjnak alig több mint a felét fogja tudni beszedni – közölte.


Véleménye szerint ez a fajta reformfolyamat teljesen koncepciótlan és zavaros. Az Állami Egészségügyi Központ egy „új gumicsont”, amelyet teljesen komolytalannak nevezetett, és szerinte ez is a kapkodás egyik jele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik