Belföld

Fideszes fenyegetés volt a Nemzet cikke?

Schmidt Mária közleményében cáfolta a Magyar Nemzet publicisztikájában leírt vádakat, miszerint új pártot alapítana. Politikai elemzők szerint bár a Fideszen belül alakultak ki szövetségek Orbán Viktor ellen, a cikkben leírtakat mégsem kell komolyan venni. Szerintük az írás az összeesküvőket próbálja lejáratni a jobboldali szavazók előtt.

Tagadta a Magyar Nemzet „Schmidt Mária ante portas?” címmel közölt publicisztikájában leírt vádakat a Terror Háza igazgatója. „Felmerül a kérdés, kinek az érdeke az ellenzék legnagyobb pártjának légből kapott hírekkel, belső ellenségkép kreálásával történő megosztása, a jobboldal egységének megbontása akkor, amikor a kormány katasztrofális teljesítménye az ország működőképességét veszélyezteti, amikor a parlamenti többséget birtokló koalíció reformdiktatórikus ámokfutása az ellenzék egységes föllépését követelné” – írta közleményében Schmidt.


Igaz is, meg nem is


„Tudatos politikai szándék áll a háttérben, még ha a tényállításokat nem is szabad készpénznek venni” – állítja Debreczeni József a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikkről. Horváth Zsolt, ismeretlen szerző tollából született írás szerint ugyanis Schmidt Mária a milliárdjai és nagytőkés barátai segítségével akarja eltávolítani Orbán Viktort a Fidesz éléről. A cél eléréséhez pedig üzlettársa, Nobilis Kristóf, Spéder Zoltán és Bajnai Gordon nyújtja a segítséget. A vélemény rovatban megjelenő publicisztika Áder Jánost is támadta, a szerző tényként állítja, hogy a volt frakcióvezető lenne az új jobboldali párt elnöke.

Lejárató cikk

A politikai közíró úgy véli, hogy ha nem a konzervatív Magyar Nemzetben jelent volna meg az írás, akkor nem is vette volna komolyan. „De így valójában egy nyilvános figyelmeztetés Schmidt Máriának, Áder Jánosnak és mindazoknak, akik Orbán ellen szövetkeznek” – mondta Debreczeni hangsúlyozva, hogy a cikkben leírt tényeket nem célszerű komolyan venni. Feltételezése szerint lehetnek a Fideszben Orbán-ellenes szövetségek, de azok nem öltenek „ilyen ördögi formát”. Inkább úgy véli: a cikk egy fenyegetés, hogy ha valaki párton belüli hadjáratot indít, akkor éppen a Fidesz közönsége előtt lesznek pellengérre állítva.

Debreczeni szerint a két politikus lejáratását a cikk retorikája is alátámasztja. Mint mondta, Schmidt Máriát eddig történészként emlegette a jobboldali sajtó, most meg üzletasszony, aki nagytőkés barátaival szövetkezik Orbán Viktor ellen. „A nagytőkés jelző pedig a Fidesz szóhasználatában a „gonoszt” jelenti” – tette hozzá a politikai elemző.

Májusig álljon a rend

A Magyar Nemzet célkeresztjében egyébként szerepelt már más fideszes politikus lejáratása is. Az újságban tavasszal jelent meg egy egyetemista véleménycikke, mely szerint Pokorni Zoltán Orbán Viktorral akar leszámolni, és ennek érdekében próbálja elfoglalni a párt fővárosi kulcspozícióit. Múlt héten pedig, bár nem a vélemény rovatban, de Turi-Kovács Béla kisgazdapártját kérdőjelezték meg a lapban. Gyulai Attila, a Political Capital elemzője állítja: a sorozatosan megjelent írásokkal az Orbán Viktor körüli egységet akarják fenntartani. Mint mondta, májusban lesz a párt kongresszusa, addig pedig a bírálókat távol kell tartani. A politológus egyébként a cikk tartalmáról nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta, nem lehet tudni, hogy mennyi az igazságtartalma.


MDF, KDNP: semmi alapja nincs

Az MDF-et még nem kereste meg Schmidt Mária – hangsúlyozta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Az MTI azon kérdésére, hogy reálisnak tartja-e egy új – akár Schmidt Mária által szervezett – párt megjelenését a jobboldalon, az MDF-es politikus azt mondta: “semmit nem lehet kizárni, de ezek egyelőre csak elképzelések. Erről akkor érdemes beszélni, ha már valami konkrétum birtokában vagyunk” – mondta Herényi Károly.

A KDNP szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy nincs semmi alapja az Index hírportál azon információjának, miszerint Orbán Viktor a közeljövőben pártot vált, és politikai karrierjét a KDNP-ben folytatja. Halász Zsuzsa leszögezte: a KDNP vezetése sem tagfelvételi kérelmet, sem a KDNP-frakcióba való átülési szándékról szóló információt nem kapott Orbán Viktortól.


Fidesz: a baloldalnak lehetett az érdeke


Kósa Lajos szerint a baloldal, de leginkább Gyurcsány Ferenc érdekében áll olyan cikk megjelentetése, mint amit a Magyar Nemzet január 15-én közölt. Debrecen fideszes polgármestere szerint nyilvánvaló, hogy Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetében, amikor is a gazdasági csőd, illetve a választókat megnyomorító egyéb intézkedések (gázár-emelés, gyógyszerár-emelés, vizitdíj stb.) híreivel van tele a sajtó, a kormány és a baloldal elemi érdeke, hogy a médiumok a politikai alternatívát jelentő jobboldal széthúzásáról, rivalizálásáról és veszekedéséről cikkezzenek és szóljanak.


“Egészen addig, amíg hitelt érdemlően ki nem derül, vajon ki is “Horváth Zsolt”, illetve hogy ki is fogta a tollát, amikor cikkét megírta, azt kell feltételeznünk, hogy leginkább Gyurcsány Ferenc érdekében áll egy ilyen cikk megjelentetése” – zárul Kósa Lajos közleménye.

A FigyelőNet több politológust is megkérdezett az írásról, de kommentálni ők sem akarták a cikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik