Belföld

Orbán ellen szövetkezik Schmidt Mária?

Új jobboldali párt alapítására készül a Terror Háza múzeum történész főigazgatója – derül ki a Magyar Nemzet egyik publicisztikájából. Az írás Schmidt Máriát az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyikének vezetőjeként nevezte meg.


Ötmilliárdos vagyon

Férje, Ungár András váratlan halála után Schmidt Mária tavaly bekerült a leggazdagabb magyarok közé; a Magyar Hírlap 2006 októberében megjelent kiadványa szerint vagyona mintegy ötmilliárd forintra tehető, miután megörökölte a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. részvényeinek ötödét.

„A jobboldal mértékadó véleményformálói előtt ismert tény, hogy Schmidt egy új jobboldali párt létrehozása érdekében hetek óta megbeszéléseket kezdeményez a Fidesz politikusaival, polgármestereivel” – írja a véleményrovatban Horváth Zsolt, akinek korábbi cikkeit nem sikerült megtalálnunk a lap archívumában. Az új párt elnökének kilétét még homály fedi – folytatta a szerző meg nem nevezett bennfenteseket idézve. Ők Áder János korábbi frakcióvezetőt nevezték meg, aki „még általuk sem ismert feltételekhez köti esetleges szerepvállalását”. A cikk szerint az időzítés sem véletlen, a tavaszi Fidesz-kongresszust ugyanis biztosan megzavarná egy új jobboldali párt megalakítása.

A Schmidt-kör

Az írásból az is kiderül, hogy Schmidt milliárdjai és nagytőkés barátainak segítségével akarja eltávolítani Orbán Viktort a Fidesz éléről. A cél eléréséhez pedig „a nagytőke képviselőiben lelt társakra”. A Schmidt-körhöz tartozik szerinte a milliárdos üzlettársa, Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán is, aki a múlt hétig az OTP második embereként volt ismert. A nagytőkés csoportot egyébként a múzeumigazgató szűk baráti köréhez tartozó Bajnai Gordon is támogatja azzal, hogy a kormányban betöltött pozíciójánál fogva zsíros üzletekhez képes juttatni az előbb említett üzletembereket.

A szócső már megvan

A Magyar Nemzet publicisztikája szerint az új pártot a balliberális média mellett az Index internetes portál is segíti, mint a szerveződés szócsöve. Az index egyik tulajdonosa ugyanis Nobilis Kristóf, aki mellé egyes értesülések szerint csendestársként Spéder is beszállt. A triumvirátus megszerezné emellett a Heti Választ is.

A FigyelőNet megpróbálta elérni Schmidt Máriát, hogy reagáljon a cikkre, de mobiltelefonját kikapcsolta, sajtósa szerint pedig olyan beteg, hogy nem tud kérdésekre válaszolni. Szintén mepróbáltuk reagáltatni a cikkben szereplő Áder Jánost is, aki telefonját nem veszi fel. Titkársága ugyanakkor közölte: Áder nem kíván reagálni az újságban megjelentekre.


Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője ugyanakko az MTI-nek azt mondta: “A Magyar Nemzet sci-fi rovatában megjelent cikkel egy politikai pártnak nem dolga foglalkozni”.

Utolsó mondatok

Orbán Viktor egykori tanácsadója egy hónapja már felborzolta a jobboldalt, nagy visszhangot váltott ki ugyanis Schmidt Mária Politika és erkölcs című, december 15-én közzétett írása – nemcsak azért, mert a Népszabadságban jelent meg, hanem azért is, mert utolsó három mondata így hangzik: „Hazánk szétesőfélben van. Nagy a felelősségük azoknak, akik a közmegegyezés utolsó lehetőségeit is elszalasztanák, csak hogy Jones vissza ne jöjjön. Nem fog. De Gyurcsány még itt van.” Jones az Állatfarm szereplője, de itt a szerző által később meg is erősített értelmezés szerint Orbán Viktorról van szó.

A párhuzamot Schmidt Mária nem részletezte, viszont a terjedelmes írás ezt megelőző mondataiban a történész a hazugságbotrányról és az október 23-i eseményekről mondja el ismert véleményét, valamint élesen bírálja Nádas Pétert és Esterházy Pétert a kormányfőt védő írásaikért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik