Belföld

Ösztönzi a nemzetpolitikai törvényt Szili

Az Országgyűlés elnöke szerint egy modern nemzetpolitikai törvény megalkotásával kellene szabályozni a magyarországi és a határon túli magyarság együttműködésének intézményrendszerét.

Szili Katalin az MTI-nek adott év végi interjújában hangsúlyozta, hogy a törvényben az intézményesített párbeszéd, valamint a határon túli magyarok döntésekbe történő bevonásának kérdését kellene szabályozni. Mint kifejtette, a határon túli magyarok jelentős része az Európai Unió állampolgára lett, vagy rövid időn belül az lesz, ugyanakkor sokuk az unión kívül marad. A jogszabály létrehozását azonban nem csak az integráció indokolja.

A törvény a jelenlegi európai helyzetben a magyarság, mint nemzet számára határozná meg az együttműködés lehetőségeit. Mint mondta, manapság ezt a kérdést mindenki pártpolitikai alapon közelíti meg, a jogszabállyal épp ezt kellene meghaladni. A házelnök hangsúlyozta: a törvény nem a határon túli magyaroknak járó kedvezményekkel és nem a kettős állampolgársággal foglalkozna.

Szili Katalin emlékeztetett egy korábbi, Tóbiás József MSZP-s képviselővel közösen benyújtott, az egyházakkal való együttműködés intézményrendszerét szabályozó törvényjavaslatára, amelyet reményei szerint a tavaszi ülésszak alatt tárgyalhat a Ház. A nemzetpolitikai törvény hasonló lenne ehhez, mert világossá válna, hogy milyen kérdések tartoznának az Országgyűlésre, a kormányra, vagy éppen az államfőre – mondta a házelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik