Belföld

Idei parlamenti legek

Több ülésnapon, hosszabban ülésezett és több törvény fogadott el májusi megalakulása óta a parlament az előző ciklus hasonló időszakához képest, viszont a felére csökkent a határozatok száma - ez derül ki az Országgyűlés adataiból.

A leghosszabb ülés november 21-én volt: reggel nyolctól majdnem hajnali háromnegyed egyig üléseztek a képviselők. A legkésőbb a november 20-i ülés ért véget: hajnali egy óra előtt öt perccel, ám aznap – hétfő lévén – csak délután egykor kezdődött a parlamenti munka.

Az új Országgyűlés megalakulása óta kevesebb interpelláció hangzott el, mint négy évvel korábban, miután a kormánypártok jóval kevesebbet nyújtottak be. Kevesebb volt a szóbeli, az írásbeli és az azonnali kérdés is. A napirend előtti felszólalások száma egy kicsit emelkedett, negyedére csökkent viszont a napirend utáni hozzászólások száma az előző parlamenti ciklus hasonló időszakához képest.


Nőtt a mentelmi ügyek száma


Majdnem 1800 alkalommal szavaztak a képviselők a parlamentben a májusi alakuló ülés óta, míg négy évvel korábban ez a szám több mint 2200 volt. Ez elsősorban abból adódott, hogy lényegesen kevesebb módosító indítvány került az Országgyűlés elé. Több volt viszont a napirenddel kapcsolatos döntés, és majdnem négyszeresére emelkedett azoknak a szavazásoknak a száma, amely az indítvány sürgős tárgyalására vonatkozott.

Háromszor annyi mentelmi ügy került a parlament elé, mint négy évvel ezelőtt. Május óta tíz kérés érkezett képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére, ebből csak egyetlen esetben döntött a felfüggesztés mellett a Ház.


A mérleg: 86 törvény és 50 határozat

A 18 állandó parlamenti testület 608 órán keresztül, összesen 335 alkalommal ülésezett. A bizottságok ez alatt az idő alatt 160 indítványt tárgyaltak, ebből a legtöbbel – hatvanöttel – a költségvetési foglalkozott. A legtöbbet az európai ügyek bizottsága ülésezett, a leghosszabb tanácskozás az emberi jogi, a nemzetbiztonsági, a rendészeti és a mentelmi bizottság együttes, a zavargásokkal foglalkozó ülése volt, amely több mint nyolc és fél óráig tartott október 31-én.

Az Országgyűlés május óta 86 törvényt és 50 határozatot fogadott el. A törvények esetében ez több, a határozatoknál viszont lényegesen kevesebb, mint 2002 hasonló időszakában, amikor 61 törvényt és 99 határozatot fogadott el a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik