Belföld

Elindítják a 2-es reaktort a paksi atomerőműben

A Paksi Atomerőmű október elején leállított 2-es reaktorában ismét megindították a nukleáris láncreakciót. Hamvas István, az atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, várhatóan 31-én vagy az újév első napján kapcsolják az országos hálózatra a 2-es blokkot.

A 2-es reaktort a 2003 áprilisában történt súlyos üzemzavar helyreállítási munkálatai miatt állították le. A helyreállítás során az orosz TVEL cég szakemberei október óta a múlt hét közepéig a reaktor melletti aknában lévő tisztítótartályból kiemelték és hermetikusan lezárható tokokba rakták az üzemzavar során tönkrement üzemanyag 99 százalékát. Mivel a tartályban már csak elenyésző mennyiségű urán-dioxid van, az Országos Atomenergia Hivatal megadta a blokk újraindításához a szigorú feltételekhez kötött engedélyt.

Ennek alapján az ünnepek alatt megkezdődött a blokk újraindítása. A reaktorban megindították a nukleáris reakciót, s a hőmérséklet fokozatos emelése mellett végzik az előírt vizsgálatokat.

Az orosz szakemberek az ünnepekre hazamentek, s majd január közepén jönnek vissza. Addig a paksiak tovább vizsgálják a francia-német Framatome cég tisztítótartályát, hogy annak eldugott részein, a terelőlemezek alatt van-e még a tönkrement fűtőanyag kazettákból kihullott urán-dioxid pasztilla. Ezt majd január második felében szedik ki, miközben a blokk már áramot ad.

Az erőműben az ünnepek alatt egy kisebb javításra is sor került. Mivel akkor a termelőüzemek nagy része állt és kisebb volt az ország villamosenergia-igénye, lehetőség nyílt az 1-es blokk egyik generátorának leállítására, így elvégeztek rajta egy kisebb, 11 órán át tartó javítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik