Belföld

Jelentős átalakítások az agrártárcánál januártól

Az agrártárcánál zajló jelentős szervezeti átalakítások és létszámleépítések várható eredménye nyolcezer fő elbocsátása lesz a Magyar Nemzet információi szerint.

Jelentős mértékű átalakításokra készül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). Gráf József agrárminiszter még október közepén elismerte, hogy a létszámleépítések az FVM-nél – legkésőbb 2009-ig – mintegy 8 ezer főt érintenek, vagyis a jelenlegi 14,5 ezres összlétszám több mint felét bocsátják el. Ezen belül jövőre az összevonásra kerülő háttérintézmények létszámát 1315 fővel fogják csökkenteni. Egy kormányrendelet az FVM alá tartozó hat szakképző intézmény, iskola megszüntetéséről rendelkezett, de nem járnának jobban az elismert kutatóintézetek sem. A tárca előbb gazdasági társasággá alakítaná, majd privatizálná az Állami Ménesgazdaságot, illetve a badacsonytomaji, kecskeméti, egri és pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézeteket. Azt követően, hogy idén az összevonás már érintette a tápiószelei Agrobotanikai Intézetet, valamint a gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet, bezárják a Konzervipari Kutatóintézetet.

A Magyar Nemzet szerint eladják a már korábban gazdasági társasággá alakított kutatóintézeteket, így értékesítik az Országos Húsipari Kutatóintézetet, valamint Érd, Cegléd, Fertőd és Újfehértó gyümölcstermesztési kutatóintézeteit és törzsültetvényeit. Az agrártárca mindezek mellett átszervezi megyei szakigazgatási szerveit. A napilap úgy tudja, hogy január elsejétől többek között az újonnan felállított mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok alá összevonják a megyeszékhelyeken a földművelésügyi és vidékfejlesztési hivatalokat, a növény- és talajvédelmi szolgálatokat, állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásokat. Ugyancsak az FVM szakigazgatási szervébe olvasztják az Országos Mezőgazdasági Intézetet és az Állami Erdészeti Szolgálatot. Az átalakítások ezzel korántsem érnek véget, az FVM ugyanis átadja a kulturális tárcának az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központot, illetve átszervezi az Agrármarketing Centrum Kht.-t is, amit költségvetési szervvé minősít vissza. Az agrártárca megszünteti önálló agrár-környezetgazdálkodási osztályát, amely a minőségi agrár-szerkezetváltás egyik fontos intézményi eleme és az agrár-környezetgazdálkodási programok sikeres megvalósításának fontos bázisa volt.

Az agrártárca és háttérintézményeinek átszervezését átgondolatlannak és elfogadhatatlannak tartja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) főtitkára. Obreczán Ferenc szerint a tárca egy végre jól működő rendszert szed darabokra, mégpedig éppen egy új uniós költségvetési időszak legelején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik