Belföld

Lázár embertelennek tartja a dékán felmentését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora felmentette Mucsi Imrét, a felsőoktatási intézmény hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karának dékánját - tájékoztatta Keczer Gabriella, az egyetem szóvivője az MTI-t pénteken. Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester embertelennek és agresszívnak tartja az egyetem vezetésének döntését.

A felmentésre azért került sor, mert Mucsi Imre betöltötte 62. életévét – mondta a szóvivő. A kar vezetésével a rektor ideiglenesen Bodnár Károly főiskolai tanárt bízta meg. Keczer Gabriella hangsúlyozta, a vezetőváltás nincs összefüggésben a mezőgazdasági kar jövőjéről folyó tárgyalásokkal.

A hallgatói normatíva drasztikus csökkentése és a hallgatói létszám visszaesése miatt nehéz helyzetbe került kar előtt két lehetőség áll: vagy önkormányzati fenntartású intézményként folytatja működését, vagy összeolvad a SZTE mérnöki karával – közölte a szóvivő. A végső döntést a kari tanács mondja ki január első hetében. Amennyiben az összeolvadás mellett határoznak, a SZTE szenátusa februári ülésén hagyhatja jóvá a döntést, amely a következő tanévtől lép érvénybe – mondta a szóvivő.

Az esetleges változások nem érintik a jelenlegi felvételi jelentkezéseket, mert bármi is lesz a kar sorsa, a felvételi tájékoztatóban meghirdetett szakok elindulnak szeptemberben – tette hozzá.

“Agresszív, embertelen, a legsötétebb diktatúrát idéző” módszernek nevezte Lázár János fideszes polgármester Mucsi Imre felmentését. A politikus kijelentette: a városvezetés úgy gondolja, a professzor oktatóként, tanszékvezetőként, és dékánként is kiváló munkát végzett.

Lázár János szavai szerint megdöbbenéssel tölti el a város polgárait a kari vezető hirtelen felmentése. “Mucsi Imre egyetlen bűne, hogy az egyetemvezetés centralizáló törekvésével szembe ment, és úgy gondolkodott, ahogyan minden hódmezővásárhelyi polgár” – fejtette ki a politikus.

A polgármester kiemelte, a város szempontjából stratégiai fontosságú a mezőgazdasági karon folyó színvonalas oktatás, így az önkormányzat nyitott arra, hogy saját fenntartású intézményként működtesse azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik