Belföld

Kuncze: Molnár munkája csodálatos

Az SZDSZ elnöke az egészségügyi miniszterrel a legelégedettebb, Kóka János munkáját pedig jónak ítéli. Kuncze Gábor szerint az idei év tanulsága: alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet Magyarországon kormányt buktatni.

Kuncze Gábor évértékelésében elmondta, hogy a liberális párt számára egyértelműen sikeres az országgyűlési választási szereplés, az elért 6,5 százalék. A koalíciós kormány programja pedig az SZDSZ számára vállalható kompromisszumokat tartalmaz – közölte, hozzátéve, hogy a szabad demokraták kormányzati szerepvállalásának értelme az ország előrelépéséhez szükséges reformok végigvitele. A program egyik legfontosabb elemeként beszélt az egészségügy átalakításáról, amely beindult idén, az Országgyűlés öt törvényt fogadott el, ezek megteremtik az érdemi változások alapját. A változtatások értelme, hogy a betegek magasabb színvonalú szolgáltatás kapjanak, a meglévő forrásokat hatékonyabban használja fel a rendszer, nagyobb legyen a dolgozók megbecsülése és szűnjön meg a hálapénz – hangoztatta.

Az SZDSZ elnöke szerint azonban a szabad demokraták önkormányzati választási szereplés már nem volt ilyen sikeres, fontos polgármesteri pozíciókat vesztettek. Véleménye szerint ennek oka, hogy ez a választás nem az egyéni teljesítményekről szólt, hanem a pártokról, és közrejátszottak benne a kormány kiigazító intézkedései is. Hangsúlyozta: a kabinet helyesen, a parlamenti választásokat követően haladéktalanul hozzákezdett a kiigazító lépésekhez, azokkal nem lehetett várni az önkormányzati választásokig, mert az behozhatatlan veszteségeket okozott volna az országnak. Az intézkedéseket akkor is be kellett vállalni, hogy tudták, ezek népszerűségvesztést jelentenek – mondta.

Beszélt arról is, hogy idén kiderült, alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet kormányt buktatni Magyarországon. Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az utcai radikális politizálást a választók többsége elutasítja, a rendszerváltáskor kialakított demokratikus intézményrendszer megfelelően működött, és védte a demokráciát – mutatott rá.

Kuncze Gábor kérdésre válaszolva értékelte a liberális miniszterek teljesítményét; Molnár Lajos és az egészségügyi tárca idei munkáját csodálatra méltónak nevezte, Kóka János és a gazdasági minisztérium teljesítményét jónak ítélte, a Persányi Miklós vezette környezetvédelmi tárcával kapcsolatban pedig kiemelte, hogy annak működése botrányoktól mentes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik