Belföld

Átadták az idei Summa Artium díjakat

Számos művészetpártolót vonzott a második alkalommal megrendezett Mecénás Napi díjátadó gála és árverés a Műcsarnokban.

A Summa Artium hagyományteremtő szándékkal alapított kezdeményezése négy, a kortárs művészetek támogatásában kiemelkedő szerepet játszó vállal-kozás és magánember számára hozott elismerést, valamint több mint 8,5 millió forint értékű támogatást tíz kulturális program megvalósulásához.

A Kortárs művészetért kategóriában Summa Artium díjban részesült a Raiffeisen Bank, amely a hazai kortárs képzőművészeti élet, a komolyzene és a jazz, valamint a színházművészet következetes támogatója évek óta. Kiemelkedő programjai a Kortárs képzőművészeti gyűjteménye és a Raiffeisen Galéria, a Filharmóniával kö-zös bérlet sorozata, Jazz Klubja, a Vígszínház, az Éjszakai Színház és a Bárka Szín-ház támogatása.

„Az év patrónusa” 2006-ban Dr. Lakatos Péter lett, aki magánvagyonából alapí-totta, munkájával és pénzzel támogatja a Magyar Zeneművészeti Alapítványt, hogy segítse a magyar klasszikus zene és a magyar muzsikusok érvényesülését itthon és külföldön. Létrehozta a MusiciansWho internetes portált, elősegítve, hogy a klasszikus zene hazai szereplői ismertséget szerezzenek, és hozzájussanak a karrierjük építéséhez legfontosabb információkhoz.

„A kis- és középvállalkozások” kategóriában a Summa Artium díjat közel harmincéves műgyűjtő munkájának eredményével, a 600 kortárs műalkotást tartalma-zó gyűjteményével és a kiállítóhely kialakításának támogatásával a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény létrehozója, Vass László (Vass Cipő Kft.) ér-demelte ki.

„Az Eszme” kategória díja idén Dr. Kuti Évához került, hiszen hosszú évek óta ki-emelkedő kutató-elemzője a magán- és a vállalati adományozások hazai működésének. Az elmúlt években korszakos jelentős eredményeket ért el a kultúrafinanszírozás hazai elemzésében. Kutatási eredményei külföldön is jól ismertek, több rangos külföldi lap megbecsült szerkesztőbizottsági tagja.

A díjátadást követően a szervezők árverésre bocsátották tíz kortárs művészeti kezdeményezés támogatási lehetőségét. A hazai üzleti világ jelenlévő képviselőinek, illetve lelkes licitálásuknak köszönhetően összesen mintegy 8,5 millió forint értékű hozzájárulást sikerült összegyűjteni kortárs kiállítások, különféle zenei programok, színházi kezdeményezések, valamint további fantáziadús művészeti projektek (mint például a köztéri szemétládák játékos átalakításának) megvalósításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik