Belföld

Sólyom: morális válság van Magyarországon

Magyarországot ma mélységesen megosztja a pártpolitika és "a megosztottság már az emberek józan eszét veszi el" - nyilatkozta a köztársasági elnök a Népszabadságnak.

Az elnök szerint Magyarországon morális válság van, mert alapvető normák váltak bizonytalanná. Sólyom László emlékeztetett, hogy már a 90-es évek végén szóvá tette, a politikusok egyre kevésbé kezelik méltó helyükön az alkotmányos értékeket. Ez mára “odáig fajult, hogy ha bármilyen alkotmányos elv útjában áll a politikának, akkor könnyen kijelentik, hogy nem baj, majd megváltoztatjuk az alkotmányt”.

A pártpolitikai megosztottság fokozatosan “beégett a társadalomba”, és elviselhetetlen mértékű lett – jelentette ki a köztársasági elnök, aki szerint a demokrácia alapkérdéseire adott válasznak ugyanannak kell lennie a jobb- és a baloldal számára.

Gyurcsány Ferenc kormányfő őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése az államfő szerint “súlyos, lappangó gondokat tett láthatóvá”, és mindenki megérezte, hogy “most nem csak elvont alkotmányos elvekről, hanem a bőrünkről van szó”. Az államfő nem reménykedik gyors megoldásban, de leszögezi, hogy a politikai válság alkotmányos keretek közé történő terelésében neki is volt része.

Sólyom László sürgetőnek tartja az október 23-án történt rendőri túlkapások jogállami kivizsgálását. A nyilatkozatban bírálta a budapesti rendőrfőkapitányt, aki szerinte “olyan hangot használt október 23-a után, amely a Kádár-rendszer hangja”, és amilyet az elnök 16 éve nem hallott. “Nyugalomra van szükség, de ennek nem a félelem némaságán, hanem a bizalmon kell alapulnia” – mondta az interjúban a köztársaság elnöke.

A parlament normális működésének helyreállítását szorgalmazta az elnök, aki szerint az, hogy az ellenzék napi gyakorlattá teszi az ülésteremből való kivonulást, mindkét oldalt megfosztja ettől a kivételes intézménytől.

Saját szerepéről Sólyom azt mondta, hogy figyel a visszhangra is, “de csak akkor, ha érveket is tartalmaz”. “Az elnök nem minden egyes pillanatban áll középen, hanem elveket képviselve szólal meg” – hangsúlyozza Sólyom László, aki szerint a politika irracionális térbe került. “A válság összeforrt a megosztottsággal. A megosztottság már az emberek józan eszét veszi el, és megszüntetése azért is nagyon nehéz, mert a szembenállás intézményesült” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik