Belföld

Péterfalvi nem áll a gázár-támogatási rendszer útjába

Nem fogok olyan eszközhöz nyúlni, amely megakadályozná a gázár-támogatás rendszerének működését - mondta pénteken az MTI érdeklődésére Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azt követően, hogy megkapta az általa egy nappal korábban aggályosnak nevezett kormányrendeletet a gázár-támogatás szabályozásáról.

Hangsúlyozta, nem fog úgy élni a hatósági jogkörével, hogy azzal esetleg megakadályozza a rendszer működését. “Nem célom a rászorultak helyzetét még azzal tetézni, hogy ne jussanak támogatáshoz” – tette hozzá az ombudsman, aki elmondta, hogy a gázár-támogatás igénylésével kapcsolatban több panaszbeadványt is kapott.

“Utólagos jogszabály-véleményezés keretében fogom azt elmondani, amit megtettem volna, ha elküldték volna a jogszabályt; és erről a konkrét panaszosokat is tájékoztatom” – közölte.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) csütörtökön közleményben tudatta: az adatvédelmi jogszabályok figyelembe véve állította össze a gázár-támogatás igényléséhez szükséges adatlapot; Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos viszont csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta, szerinte aggályos a választott módszer, s előzetesen neki is meg kellett volna küldeni véleményezésre a tervezett jogszabályt, mivel abban adatkezelési előírások is vannak.

Az ombudsman az MTI-nek pénteken azt mondta: nem az adatkezelés szükségességét vitatja és nem azt, hogy az állam ellenőrizni akarja azt, hiszen a támogatás megítéléséhez szükség van erre. “Nem az elvekkel van a probléma, hanem a megvalósítási konstrukcióval” – fogalmazott.

“Én mindenképp azt gondolom, hogy törvényben kell ezt a kérdést szabályozni” – mondta Péterfalvi Attila. Ennek során lehetne szabályozni az adatkezelés paramétereit, például azt, hogy pontosan ki és hogyan ellenőrzi az adatokat, kik férhetnek hozzá, illetve meddig kell az így keletkezett adatbázist őrizni, tárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik