Belföld

Algopyrin nem lesz a benzinkutakon

Bár a hatóanyaglista még nem végleges, patikán kívül csak legfeljebb aszpirint lehet vásárolni majd fájdalomcsillapításra. Kapható lesz viszont még aranyér elleni készítmény, orrcsepp vagy köhögés elleni szirup. A gyógyszerészek szerint viszont még így is fennáll a túladagolás kockázata.

Az egészségügyi tárca még szeptemberben küldte el az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI) a patikán kívül is árusítható hatóanyagok listáját. Bár ez még nem végleges, annyi biztosan kimondható, hogy önmagában a gyógyszerek nem veszélyesek.

Aszpirin lehet

Az OGYI egyébként csak december közepén határozza meg az engedélyezett hatóanyagokhoz tartozó konkrét készítményeket. A patikán kívül árusítható 150 termék között azonban nem szerepel majd az Algopyrin és a Rubophen sem. Az Algopyrin valószínűleg azért nem, mert rendkívül súlyos mellékhatásai lehetnek, más vélemény szerint pedig azért, mert a közgyógyellátottak számára vényköteles. És bár a Rubophen hatóanyaga, a paracetamol szerepel a listán, a maradék kritériumnak nem felel meg. Ugyanis ilyen hatóanyagot csak legfeljebb 50 milligrammos hatáserősségben és hatdarabos kiszerelésben lehet árusítani hipermarketekben.

A két népszerű medicina helyett azért kapható lesz más fájdalom- és lázcsillapításra szánt gyógyszer, például aszpirin is. De a tervek szerint más tünetet is gyógyíthatunk a benzinkutakon beszerzett készítménnyel, megvehető lesz például orrcsepp, hashajtó, aranyér elleni kenőcs, köhögés elleni szirup, savlekötő és vitaminok.

Túladagolás-veszély

A FigyelőNet által megkérdezett gyógyszerészek szerint nem az egyes készítményekkel lesz a baj, hanem a gyógyszerek kombinációi okozhatnak majd túladagolást. Például a beteg vesz egy a reklámokból jól ismert lázcsillapítót meg egy torokfájás elleni szirupot, melyeknek hatóanyagai azonosak, azaz ha beveszi mindkettőt, összeadódnak és túladagolás léphet fel. A gyógyszerészek szerint a patikákban bár megvásárolható két hasonló hatóanyag-tartalmú szer, de a patikus legalább felhívja a figyelmet a kockázatokra.

Pontosan azt még nem lehet tudni, hogy mely hipermarketekben és benzinkutakon lehet majd gyógyszert kapni, a legtöbben ugyanis még hezitálnak. Eddig csak az Agip jelezte, hogy jövőre szeretne forgalmazni elsősorban láz és fájdalomcsillapítót, illetve allergia elleni készítményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik