Belföld

Romák kértek menedékjogot Svédországban

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot Svédországban, és további negyven család kiérkezése várható. A külügyi szóvivő úgy tudja: elterjedt a hír, hogy a kiutazók Svédországban támogatást és szociális segélyt kapnak.

Elsősorban Baranya megyéből, Pécs és Mohács környékéről érkeztek Malmőbe olyan magyar állampolgárok, akik saját elmondásuk szerint munkavállalási céllal, vagy politikai menedékjogot kérni mentek – közölte Polgár Viktor. Megjegyezte: vannak jelek, amelyek alapján nem véletlen, hogy erről a két helyről utaztak ki magyar állampolgárok, és a háttérben valamiféle szervezés folyik.

A szóvivő kiemelte: a svéd menekültügyi hatóságok várhatóan a lehető legrövidebb időn belül lefolytatják ügyükben az eljárást és „a legvalószínűbb, hogy kitoloncolják őket Svédországból”. A szóban forgó személyek nyilván nehéz anyagi és szociális helyzetük miatt választották a kiutazást, ám nincs sok esély arra, hogy a kérelmeket megalapozottnak találják, már csak azért sem, mert mindkét érintett ország tagja az EU-nak, ezért a kérelemnek rendkívül megalapozottnak kell lennie – tette hozzá.


Csak minimális a segély

„Úgy tudjuk, elterjedt a hír, hogy aki kiutazik, és nem kap munkát, fejenként 30 ezer svéd koronás támogatásra lenne jogosult. Ez az információ természetesen nem igaz” – hangsúlyozta Polgár Viktor. A kiutazók ott tartózkodásuk idejére kapnak segélyt, de ez csak a legalapvetőbb szükségletekre elég. A szóvivő tévhitnek nevezte azt is, hogy a Svédországba érkezők azonnal szociális segélyben részesülhetnek, mivel a jogosultság általában csak egy év munkaviszony, valamint az ez idő alatt befizetett tb-befizetések után alakul ki.

A szóvivő azt mondta, mivel a politikai menedékjog bizalmas kérdés, ezért pusztán érdeklődnek a magyarok felől. A külügyi tárca tudomása szerint Svédországban nincs olyan nagy számú munkalehetőség, illetve idényjellegű munka, ami hozzáférhető lenne nagy számú, kellő felkészültséggel nem rendelkező, svéd és angol nyelven nem beszélő külföldiek számára. Hozzátette: minden bizonnyal azért éppen Malmö városába utaztak ki az érintett magyar állampolgárok, mert az egyik úgynevezett fapados, olcsóbb légitársaságnak van oda járata.


Családostúl utaztak


Többségében roma származású az a mintegy 120 ember, aki Pécs és Mohács környékéről utazott a napokban Svédországba – közölte a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Kovács István hangsúlyozta: a romák nem üldöztetés miatt, hanem a jobb élet reményében hagyták el az országot. Tájékoztatása szerint Baranya déli részén nagy a munkanélküliség, az amúgy is hátrányos helyzetű roma lakosság nehezen talál állást, nagy részük egyre nehezebben tudja fedezni megélhetésének legalapvetőbb költségeit is.


Kovács István úgy tudja: a következő két napon belül Mohács környékéről további 15-16 család tervezi, hogy Svédországba utazik. A repülőjegyeket már megvették, a gyermekeiket pedig kiíratták az iskolákból. A kisebbségi önkormányzat elnökének az a véleménye, hogy a szerencsét próbálók többsége vissza fog térni Magyarországra, szakképzettség és idegen nyelv ismeretének hiánya miatt ugyanis külföldön sem találnak könnyebben munkát, mint itthon.


Félrevezették őket


“Svédország és Magyarország együtt igyekszik tisztázni azokat a félreértéseket, amelyek a svéd menedékjoggal kapcsolatban terjednek” – mondta szerdán Stockholmban Andre Mkandawire, a svéd külügyminisztérium szóvivője. “A magyar hatóságok szerint” – fűzte hozzá – “valamilyen szervezett csalárd tevékenység áll a háttérben”.


A svéd bevándorlási hivatal szóvivője szerint olyan hírek kaptak lábra, amelyek szerint a menedékkérőket lakás és munkahely várja érkezésükkor. A hivatal – jegyezte meg Marie Andersson – (valóban) biztosít ellátást menedékkérőknek, de ez nem az Európai Unió tagállamainak polgáraira vonatkozik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.