Belföld

Járványos méreteket öltött a calici vírus

A hányással és hasmenéssel járó vírus Budapest négy kórházában, valamint a Győr közeli Nyúl községben is járványos méreteket öltött – jelentette ki az országos tiszti főorvos helyettese szerdán a Nap-kelte című műsorban.

Molnár Kornélia megerősítette: a négy fővárosi kórházban, illetve Nyúl községben az RNS-tartalmú enterális vírus okozott megbetegedéseket. Megjegyezte viszont, hogy az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) előfordult esetek nem utalnak járványra. Elmondta, hogy a 70-es években az Amerikai Egyesült Államokban felfedezett vírus 2000-ben jelent meg először Magyarországon, tehát már a korábbi években is előfordult. Hozzátette azonban, hogy a megbetegedés nem egyszerre, nem egy időben érintette a kórházakat.

A „téli hányásos megbetegedésnek” nevezett vírus zárt közösségekben széklettel szennyezett élelmiszer, illetve hányadékból visszacsapódó aerosol útján terjedhet – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megelőzés érdekében burgonyát, illetve banánt kell fogyasztani, mivel ez fokozza a bélnyálkahártya immunitását. Hangsúlyozta továbbá az általános higiéniai szabályok betartásának fontosságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik