Belföld

Olcsóbb kötelező egymillió autósnak

Az elmúlt három évben közel egy millió autós talált magának kedvezőbb díjú kötelező biztosítást az interneten. Az idei kampányban rekord számú kötés várható!

Tegnapi napon tették közzé 2007 évre vonatkozó díjtarifáikat a biztosítási piac hazai szereplői. Szakértők szerint idén, minden eddiginél nagyobb piaci verseny várható a biztosítóintézetek között és ehhez mérhető nagyságú érdeklődés az autósok részéről. Míg a nagy biztosítók nem engedhetik meg maguknak, hogy magas díjaik miatt további ügyfeleket veszítsenek, addig a kormányzati megszorító csomagok miatt kisebb összegből gazdálkodni kénytelen háztartások költségcsökkentésre kényszerülnek. Az mindenesetre bizonyos, hogy – az online alkuszoknak köszönhetően – idén is jól járnak majd azok az ügyfelek, akik egyszerűen és gyorsan váltanak majd kedvezőbb biztosítású kötelezőre az interneten.

Rácz István – az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító biztosítási portál – a www.biztositas.hu ügyvezetője oldalunk kérése elmondta, véleményük szerint, idén is tovább nő majd a drága biztosítójukat elhagyó autósok száma. Az élesedő díjverseny mellett, idén a háztartások is jobban odafigyelnek majd költségeikre és a kötelezőjükön akár több tízezer forintot megtakarítani képes autósoknak (2005-év végén biztosítót váltók átlagosan 20 ezer forintot spóroltak) erre kézenfekvő megoldást kínál az Internet – közölte Rácz István.

A Biztositas.hu ügyvezetője azt is elmondta, hogy online környezetben az ügyfelek mentesülnek – az esetenként a biztosítók által szándékoltan bonyolulttá tett – díjszámítások okozta nehézségektől és néhány perc alatt kiválaszthatják hova szeretnék átkötni kötelezőjüket. Ezt követően a portált üzemeltető alkusz díjmentesen intézi helyettük az új szerződés megkötését, a régi biztosítás felmondását, valamint a bónusz igazolás új biztosítóhoz történő eljuttatását.

Azon ügyfelek számára – akik maguknak kedvezőbb kötelező biztosítást szeretnének – az online biztosítási portálok kínálják a legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldást. Mivel az ügyfelek itt a teljes piacból egy tranzakció keretében választhatnak, lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mintha az egyes biztosítók képviselőivel külön-külön tárgyalnának. Köszönhetően az online kedvezményeknek nem csak a legjobb díjat találhatják meg, de sok esetben olyan kedvezményeket is igénybe vehetnek, melyek a biztosítók irodáiban el sem érhetőek.

Mivel a kötelező úgymond az „ellenfélnek” fizet kártérítést (megtérítve az általunk okozott károkat) általános tapasztalat, hogy az autósok főszabályként ár alapján választanak maguknak kötelező biztosítót.

A piac kiélezettségét mutatja, hogy az elmúlt években a felügyeletnek (PSZÁF) szinte minden biztosító ellen fel kellett kisebb-nagyobb mértékben lépnie, hogy mederben tudja tartani az ügyfelekért folyó – néha még a jogi kereteket is feszegető – biztosítók közötti versenyt. A Biztosítás.hu ügyvezetője szerint az idei kampányban a mellett, hogy tovább erősödik majd az online kedvezmények szerepe, jellemző marad az egyre differenciáltabb díjtáblák egyszerűbb társaikkal való szembenállása.

Legfontosabb tudnivalók a kötelező
biztosítóváltással kapcsolatban:

új díjak megjelenése: 2007 október 30. (hétfő)
régi biztosítások felmondásának határideje: 2007 december 1.
kártörténeti igazolások leadásnak határideje: 2008. március 31.

forrás: www.biztositas.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik