Belföld

Lendvai: Orbán sorsát döntené el a népszavazás

A Fidesz elnöke által javasolt népszavazás nem a kormány, hanem Orbán Viktor politikai sorsát döntheti el - mondta az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn este az ellenzéki politikus beszédére reagálva.

A Fidesz elnöke ismét kormánybuktató ötlettel “szédítette” híveit. Először az önkormányzati választásokról, majd az utcai ultimátumokról próbálta elhitetni, hogy azokkal a kormányt le lehet váltani – közölte Lendvai Ildikó annak kapcsán, hogy Orbán Viktor pártja nagygyűlésén bejelentette: ügydöntő népszavazásokat javasol a reformok ügyében.

“Orbán Viktor az Astoriánál ma is a jövő ellen, a békétlenség mellett beszélt. Kár, hogy miközben a demokráciáról szólt, ismét a demokrácia szabályait lábbal taposva illegitimnek nevezte a kormányt” – fogalmazott a kormánypárti politikus. A frakcióvezető elmondta: a népszavazáson felteendő kérdésből kell kiderülnie, hogy Orbán Viktor valóban a jövő ellen, a szükséges változások, a reformok ellen kíván-e szavazást indítani, vagy esetleg előáll saját reformelképzeléseivel, és azokat méretteti meg.

Közölte: ha a feltett kérdések és Orbán Viktor jövendőbeli politikája valóban jövő pártiak lesznek, akkor az MSZP mellettük van, de ha a kérdésekből a felelőtlenség derül ki, akkor ellenzik ezt a módszert. Lendvai Ildikó szólt arról is: nagy kár, hogy a Fidesz nem ment el a parlamenti ünnepségre, és így nem hallhatta José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének szavait a reformok folytatásának kényszeréről. Nagy kárnak nevezte azt is, hogy az ellenzéki párt nem hallotta meg Heinz Fischer osztrák államfő vasárnap az Operában tett figyelmeztetését, amely a pártok közötti együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik