Belföld

Garamvölgyi az erőszakos megoldást sem zárta ki a Kossuth téren

A rendőrség megvárja a tüntetőknek a Kossuth tér elhagyására adott határidőt, de Garamvölgyi László ORFK-szóvivő pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában közölte, hogy a helyzet erőszakos megoldása is legitim.

„Megvárjuk a 12 órát. Ám a rendőrségi törvény arra is ad lehetőséget – s ez is legitim –, hogy ezt a problémát erőszakkal oldjuk meg. Az országos rendőrfőkapitány meghozza majd a döntését, és mind a döntés, mind pedig a végrehajtás törvényes lesz” – hangsúlyozta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője emlékeztetett, bár négy olyan magas szintű jogszabály áll az országos rendőrfőkapitány rendelkezésére, amelyek legálisan korlátozhatják a gyülekezési mint második legfontosabb alkotmányos állampolgári alapjogot, a rendőrség tárgyalt a tüntetőkkel. A hatóságok azonban nem engedhettek az utolsó ajánlatukból, mely szerint az állami ünnepségek idején egy, az eddiginél szűkebb, kordonnal körülvett, előzőleg tűzszerészeti és biztonsági eszközökkel ellenőrzött területen csak száz tüntető maradhat. Ötvenhat védett személyiség lesz itt, s ehhez még hozzá kell venni az öt magyar közjogi méltóságot is – ismételte meg korábban is hangoztatott érveit.

Egy 1973-as ENSZ-egyezmény nemzetközi jogilag deklarálja, hogy ilyen esetekben – nálunk sokkal régebbi demokráciákban is – a hatóság korlátozhatja a gyülekezési jogot. A rendőrségi törvény 46. paragrafusa pontosan kimondja, hogy a gyülekezési jog erre az időre felfüggeszthető. Mi is azt mondtuk, hogy 23-án éjféltől visszatérhetnek a tüntetők – magyarázta.

A műsorvezető felvetette, hogy fenyegető hangok is hallatszanak, némely tüntető azt mondja, nem mennek el, s ha kell „még vért is áldoznak”, ellenállnak, s az esetleges következményekért a kormányé a felelősség.

Garamvölgyi László kifejtette: a tárgyalások idején visszafogott, az együttműködés szándékát deklaráló magatartással találkoztak. Egyidejűleg azonban mindig felhívták a figyelmet az esetleges jogkövetkezményekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik