Belföld

Szijjártó: működőképes demokráciát várnak a fiatalok

A magyar fiatalok olyan országot szeretnének, ahol működik a demokrácia és azt komolyan is veszik - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a Kossuth téren, a Parlament előtt a párt rendezvényén hétfőn.

A szónok az elmúlt napokhoz képest szemmel láthatóan kevesebb, néhány ezres hallgatóság előtt szólt arról, hogy hétfőn lemondott a svéd kulturális miniszter, mivel kiderült, hogy nem jelentette be gyermeke dajkájának alkalmazását, és nem fizette be a televíziókészülék üzemben tartási díját. “Úgy tűnik, hogy Svédországban még működik a demokrácia” – mondta, hozzátéve, a magyar fiatalok és az örök ifjak azt üzenik Gyurcsány Ferencnek, hogy “nem kell félni, nem fog fájni” a miniszterelnöki hatalom elvesztése.

Pénz helyett a tehetség érvényesüljön

Szijjártó Péter szerint a magyar fiatalok olyan országot szeretnének, ahol fiatalnak lenni jó, ahonnan a fiatalok nem vágyódnak el, és megtalálhatják számításaikat. Olyan országot szeretnének, ahol a tehetségnek és a szorgalomnak van becsülete, nem a szülők pénztárcájának, vagy a nagybácsik kapcsolati rendszerének.


Úgy fogalmazott: “egy olyan országokat szeretnénk, ahol lakásokat építenek és nem szétverik az otthonteremtési programot,” és ahol nem kell minden ötödik fiatalnak a pályakezdő munkanélküliséggel szembenéznie. Olyan országot szeretnének – mondta -, amely nem hagyja, hogy “egy bizonyos Gyurcsány Ferenc a hazugság mély és sötét mocsarába süllyessze”.

Újra fellépni a hazugság ellen

Szólt arról, hogy október 23-a közeledtével sokak emlékeiben egyre-másra jönnek elő borzalom, a megtorlás és a diktatúra rémképei. A fiatalok viszont már szerencsésnek mondhatják magukat, mert nem kellett mindezt átélniük és nem kellett ellenforradalomnak hazudniuk 1956-ot. Szijjártó kitért arra, hogy 1988-ban a fiatalok egy csoportja úgy gondolta, elég a hazugságból, a megfélemlítésből, a képmutatásból, elérkezett az őszinte beszéd és az igaz szó órája. Akkor is a hazugság és az arra épített hatalom ellen kellett küzdeni, és nem gondolták, hogy 18 évvel később ismételten a hazugság ellen kell fellépni.

A téren összegyűltek hangosan pfújoltak, minden egyes alkalommal, amikor Szijjártó Péter Gyurcsány Ferenc nevét említette.

Szijjártó Péter előtt Hargitay András, egykori világbajnok úszó is beszélt, illetve felszólalt Reviczky Gábor. A színész Gyurcsány Ferencet álruhás Hófehérkének, kormánya tagjait pedig a hét törpéhez hasonlította szónoklatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik