Belföld

Nincs bocsánat Gyurcsánynak

A magyar lakosság 48 százaléka nem tud megbocsátani Gyurcsány Ferencnek, míg 26 százalékuk hajlandó a felejtésre, és 23 százalék úgy érzi, hogy nem is bántották meg – derül ki a Medián felméréséből.

A Medián a parlamenti bizalmi szavazás előtt telefonos felméréssel, az azt követő hétvégén pedig a rendszeres omnibusz-felmérés keretében vizsgálta az esemény lehetséges hatásait a közvéleményre.

A bizalmi szavazás előtt három nappal a megkérdezettek 42 százaléka mondta azt, hogy mindez felesleges színjáték, 38 százalék válaszolt úgy, hogy a bizalmi szavazás olyan helyes lépés, amivel le lehet zárni a válságot. Az esemény után 49 százalékra nőtt azok aránya, akik színjátéknak tartották a szavazást, ennek ellenére a szavazás után többen lettek olyanok (27-ről 34 százalék), akik a felkínált lehetőségek közül a Gyurcsány-kormány maradását tartanák a legjobbnak.

Ez a változás összefügghet azzal, hogy a választók negyede saját bevallása szerint meg tudott bocsátani a miniszterelnöknek, aki parlamenti beszédében a durva kifejezések és egyes politikai hibák miatt megkövette a társadalmat. 17-ről 12 százalékra csökkent azok száma, akik szerint a legjobb az lenne, ha a kormánypártok új miniszterelnököt választanának. Tizenhétről 29 százalékra emelkedett azok aránya, akik szakértői kormány felállításában látnák a válság megoldását. Az előrehozott parlamenti választások kiírását megjelölők aránya 21-ről 16 százalékra csökkent.

Ha a megbocsátókhoz hozzávesszük azokat, akik eleve nem érezték magukat megbántva, akkor együttes arányuk szinte hajszálra megegyezik azokéval, akik nem tudnak megbocsátani Gyurcsánynak (48-49 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik