Belföld

Gyurcsány: két szűk esztendő következik

Költségvetési értelemben szigorú évek elé néz az ország, két szűk esztendő következik – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. A kormányfő beszélt az egészségügyi reform szükségességéről is. A Fidesz és a KDNP ígéretéhez híven kivonult.

Költségvetési értelemben feszes, szigorú évek elé nézünk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Parlamentben hozzátéve, hogy október 31-ig terjesztik be a költségvetést. Gyurcsány Ferenc egyébként félház előtt mondta el expozéját, mivel a Fidesz és a KDNP képviselői vagy kivonultak felszólalása előtt, vagy már be sem mentek az ülésterembe. Egyedül Navrcsics Tibor és Semjén Zsolt hallgatta végig a beszédet.

A kormányfő a jövő évi költségvetés részleteiről elmondta: a tárcák a tervezési előirányzathoz képest összesen 300 milliárd forinttal szeretnének többet kapni, miközben a kormány mozgástere 30 milliárd forint körül van. „Nem leszünk hajlandók a rendelkezésre álló kereten túl tervezni a költségvetést – közölte Gyurcsány.

A kormányfő beszédében az egészségügyről is beszélt. Mint mondta, a következő évben sem lesz több közforrás az egészségügyre, és ráadásul hatszázalékos inflációval is számolni kell. Az egészségügyi szektorban jelentkező problémák közül kiemelte, hogy a szabad orvosválasztás is csak a városban és a megfelelő kapcsolatokkal rendelkező embereknél érvényesül. Problémaként említette azt a nézetet is, hogy az egészségügy nem üzlet. Kérdezzék meg a most átadott Bajcsy-Zsilinszky Kórház beszállítóit, ők megmondják majd, hogy dehogynem nagy üzlet” – mondta Gyurcsány hozzátéve, hogy a leggazdagabb cégek között vannak a gyógyszergyártók is.

„Nehéz reformokat bevezetni, de most muszáj, a gyermekeink jövője miatt – zárta beszédét a miniszterelnök.


Gyurcsány hangkonzerve


Hangkonzervet hallottunk – mondta a Fidesz frakcióvezetője reagálásában. Kifejtette: a választások óta ugyanezeket halljuk, tetteket viszont nem látunk. Az ellenzéki politikus szerint egyébként három téren kellene a kormánynak stabilitást teremteni: stabil költségvetést, stabil államigazgatást és stabilan működő közszolgáltatást.


A részletekről szólva elmondta, hogy ha a kormány komolyan vette volna az ellenzék költségvetési tanács felállításáról szóló javaslatát, akkor „előre tudnánk már lépni”. Az államigazgatásról szólva megkérdezte, hogy hol tartanak a minisztériumi átalakítások, meghatározták-e már, hogy mely feladatkörök hova tartoznak. Navracsics a kormányt arra kérte, hogy ne az országot szabják a kormányhoz, hanem a kormány feladatait az országhoz. „Ne zárjanak be postákat és kórházakat” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.


A KDNP frakcióvezetője is azt hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc ezen mondatait már ezerszer hallották, „ennél még az is érdekesebb lett volna, ha az ifjúkori verseiből olvasott volna fel”.


MDF: nem ez a reform


“Hogy idáig jutottunk, abban mindenkinek van felelőssége” – jelentete ki az MDF vezérszónoka. Csáky András az egészségügy átalakításával egyetértett, csak a reform módját kritizálta. „Nem reform, hogy azt mondjuk az intézményeknek, hogy mától 18-20 százalékkal kevesebb pénzből ugyanúgy működjenek. Ez csak a színvonal csökkenéséhez vezet” – mondta Csáky.


Kuncze Gábor szerint a következő két évben nagy erőfeszítéseket kell tennie a kormánynak, hogy a költségvetés megbomlott egyensúlyát helyreállítsa. Hozzátette: folyamatos vita van arról, hogy rossz a helyzet az egészségügyben, valamit tenni kellene, ugyanakkor viszont rendre hiányoznak azok a programok, amelyek segítségével ezen a helyzeten változtatni lehetne. Katona Béla (MSZP) pedig arra emlékeztetett: közös érdek, hogy az ország fejlesztésére fordítható 8 ezer milliárd forintot “a lehető legjobban használjuk fel”.


Gyurcsány kiáll Molnár tervei mellett

Gyurcsány Ferenc viszontválaszában arra figyelmeztetett: meg kell változtatni azt a gyógyszertámogatási rendet, amelynek a legfőbb haszonélvezője a gyógyszergyártás. Mint mondta, miközben folyik egy politikai kampány, hogy az egészségügy nem üzlet, minden három közforintból egyet arra a gyógyszertámogatásra költünk, amely végül hazai és multinacionális gyógyszergyártócégek zsebében köt ki – közölte a kormányfő,
Kifejtette: “ilyenkor nem hallom azt az ellenzéki pártvezetőt, aki egyébként minden alkalommal a multinacionális cégek ellen szólal fel, és rajtuk köszörüli a nyelvét”. Hozzáfűzte: nem hallja, hogy az ellenzék azt szorgalmazná, meg kell változtatni azt a gyógyszertámogatási rendet, amelynek “teljesen nyilvánvalóan a legfőbb haszonélvezője a magyar és a nemzetközi gazdaság egyik legerősebb lobbija, a gyógyszergyártás”.


A miniszterelnök kitért arra, hogy 2007. január elsejétől bevezetik az egyéni egészségbiztosítási számlákat. Elmondta: nemcsak azt fogják tudni, hogy egy vállalat befizette-e az összes egészségügyi hozzájárulást, hanem azt is tudni fogja az adóhatóság, hogy kik vannak biztosítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik